Societat 19/05/2021

Comença la vacunació amb Janssen dels treballadors de la campanya de la fruita

La immunització arribarà també als temporers sense contracte, un col·lectiu considerat vulnerable

Ara
3 min
Treballadors d'empreses fruiteres de Soses registrant-se per rebre la vacuna de Janssen.

BarcelonaPrimeres vacunes per als treballadors del sector agrari del Baix Segre. El departament de Salut ha començat aquest dimecres a administrar la vacuna de Janssen a uns 300 treballadors de sis empreses fruiteres a Soses (Segrià) independentment de l'edat que tinguin. Segons ha informat la consellera de Salut, Alba Vergés, s'espera que 3.600 persones més rebin la injecció al llarg de la setmana que ve.

Tal com va explicar la setmana passada la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, els treballadors agraris seran immunitzats amb la vacuna monodosi de Janssen perquè només cal una sola dosi i els vials són fàcils de conservar i traslladar. A més, Vergés ha anunciat que aviat es vacunaran els temporers d'Alcarràs o Lleida, incloent-hi els que no disposen de contractes laborals i viuen en assentaments il·legals, ja que són considerats un dels col·lectius més vulnerables a prioritzar en l'estratègia de vacunació i, alhora, els més "difícils de captar".

La campanya de recollida de la fruita ocupa cada any entre 15.000 i 20.000 persones a Lleida entre el maig i el setembre, i alguns municipis com Aitona fins i tot dupliquen la seva població en els mesos d'estiu. "Anem a tot un sector que desenvolupa una tasca intensiva en llocs de treball amb una idiosincràsia molt específica", ha explicat Vergés, que ha apuntat que el fet que es vacuni els treballadors d'un sector com és el primari, deixant al marge l'edat dels treballadors, no suposa cap canvi en l'estratègia de vacunació. Aquest sector, ha insistit, inclou persones que per edat els tocaria la vacuna i encara no han pogut vacunar-se.

"Som sector primari i, fins ara, no se'ns havia tingut en compte. Està bé que l'esforç que hem fet tingui ara aquest reconeixement", diu Joan Lozano, responsable de Fruits Sant Miquel - La Coma de Soses, en declaracions a l'ACN. "Em sembla bé que ens vacunin perquè l'any passat ho vam passar molt malament a l'empresa, vam tenir molts contagiats i la plantilla es va veure reduïda i, per seguretat i prevenció, és millor vacunar-se ja", afegeix Xavier Malgrat, treballador de la mateixa empresa. Molts dels brots detectats l'estiu passat corresponien a focus en companyies agroalimentàries, tant hortofrutícoles com escorxadors i plantes de processament de carn.

Temporers sense contracte

En una primera fase es vacunarà les persones que treballen en les empreses que es van adherir al programa de cribatges organitzat pel departament de Salut a Lleida i el Baix Segre, i de les quals ja es disposa del cens. Aquestes persones seran citades durant les pròximes setmanes en espais municipals, els punts de vacunació generals o altres instal·lacions habilitades específicament a les quals es desplaçarà un equip mòbil de vacunació.

Després arribarà el torn del personal que treballa en empreses o explotacions agràries i que no s'han sumat al programa de cribatges. Salut ha posat en marxa un formulari per recollir els registres nominals dels treballadors i poder planificar, gradualment, la seva immunització. En aquest cas, hi ha la possibilitat que els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses que ho vulguin i que hagin rebut la formació oferta per Salut, administrin les vacunes sota la supervisió del departament.

Per vacunar els temporers sense contracte laboral, el departament de Salut comptarà amb la col·laboració dels serveis socials del Consell Comarcal del Segrià i de la Creu Roja, que contribuiran a la confecció d'un cens nominal i oferiran una targeta sanitària individual provisional a aquelles persones que no la tinguin, per tal que Salut pugui administrar-los la injecció.

Treball conjunt amb l'Aragó

A més, Vergés també ha explicat que la Generalitat està en contacte continu amb el departament de Sanitat del govern de l'Aragó –que també començarà divendres a vacunar els treballadors agraris– per "coordinar el millor possible" la vacunació als treballadors d'empreses fruiteres, ja que són les dues comunitats que reben més temporers a l'estiu, juntament amb Andalusia.

"Sabem que les persones es mouen d'una banda a l'altra, en aquest cas per treballar, i el que ens interessa a tots es poder vacunar com més gent millor i com abans millor. És una aposta clara per controlar l'epidèmia", ha assegurat Vergés.

stats