El TSJC força Salut a vacunar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Dona 10 dies per fer-ho i Argimon adverteix que això obligarà a endarrerir les dosis als més grans de 70 anys

4 min
Un agent de la Policia Nacional fent un control als vehicles a la Jonquera pel covid.

BarcelonaNou contratemps en el pla de vacunació pel covid, en aquest cas forçat per la justícia. El departament de Salut haurà de vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que treballen a Catalunya de manera “immediata i sense dilacions”. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la mesura cautelar que havien demanat el sindicat Jupol de la Policia Nacional i l’associació Jucil de la Guàrdia Civil. Dona 10 dies al Govern perquè els agents d’aquests cossos rebin la mateixa proporció de dosis que s’han posat al de Mossos d’Esquadra. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que la Generalitat complirà el termini del TSJC però ha advertit que això obligarà a endarrerir la vacunació als més grans de 70 anys.

Fins al 22 d’abril s’havien vacunat el 80,3% dels agents dels Mossos, el 71,2% de les policies locals, el 79,1% de la Guàrdia Urbana, el 9,9% de la Policia Nacional i el 6,3% de la Guàrdia Civil. Com que es calcula que hi ha uns 7.300 agents dels cossos estatals a Catalunya, uns 6.700 no tenen cap dosi i hauran de rebre-la en els pròxims 10 dies. Segons Salut, la vacunació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil va trigar a arrencar per problemes en el lliurament del cens per part dels mateixos cossos. A més, fonts de Salut expliquen que es van posar traves a la vacunació en punts AstraZeneca, on s'administraven les dosis a tots els col·lectius essencials, i que des d'aquests dos cossos de seguretat havien reivindicat una vacunació "a la carta", amb espais d'administració a les mateixes casernes i comissaries, en funció dels torns de treball. Finalment, quan es van posar d'acord amb punts de vacunació mòbils, segons Salut, es va haver d'aturar la inoculació per la suspensió cautelar de l'ús de la vacuna d'AstraZeneca. En la represa d’aquesta vacuna, tant agents de la Policia Nacional com de la Guàrdia Civil van quedar afectats per la limitació d’edat fixada pel ministeri de Sanitat, que va vetar-la als menors de 60 anys de tots els col·lectius essencials, sense excepcions.

Argimon ha insistit que les dosis s’han de posar segons l’edat, que és el factor de més risc. Ha recordat que amb “el tall” que Sanitat va fer en els 55 anys a principis d’any, Salut va haver de prioritzar els col·lectius essencials per evitar frenar la campanya. “Però els col·lectius essencials no estan per sobre de la resta, el seu risc per professió és igual al de la resta de la població i encara queda molta gent per vacunar abans d’arribar a ells, inclosos els mossos i els policies de més de 60 anys”, ha dit Argimon, que ha negat que Salut ja hagi calculat com s’alentirà la vacunació de la gent gran, però ha admès que “és lògic” que el fet de canviar el destinatari de la vacuna entorpirà els plans “de l’estratègia per edats fixada pel mateix govern espanyol”.

“Ens importen un rave les professions, si són mossos o guàrdies civils. Els professionals sanitaris no discriminen mai per edat, gènere o creences -ha etzibat molest Argimon-. Nosaltres hem polititzat aquest assumpte? No. S’ha polititzat des de Madrid i ràpidament la qüestió s’ha judicialitzat”, ha assegurat. El doctor ha destacat la complexitat inherent en l’estratègia de vacunació a causa de l’arribada limitada de dosis i ha qualificat de “ridícul” que ara Salut s’hagi d'adaptar a criteris judicials. “¿Quina dosi posarem [a policies i guàrdies civils]? No ho sé, potser li pregunto al jutge si els posem Pfizer, Moderna o Janssen”, ha ironitzat. Segons Argimon, també tenen una reclamació per continuar la vacunació dels bombers que “no s’ha polititzat ni judicialitzat”.

Vergés rebutja fer “excepcions”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat que “els tribunals interfereixin en la gestió de la pandèmia i l’estratègia de vacunació, que és estatal”, i ha rebutjat fer “excepcions”. “En cap moment hem dit que nosaltres no els vacunaríem”, ha afegit la consellera.

En canvi, segons el TSJC, prioritzar la vacunació als agents “no té per què traduir-se en un perjudici per a altres grups de població”. Els jutges ho justifiquen tenint en compte les noves remeses de dosis i el fet que el nombre d’agents dels dos cossos estatals sigui “reduït” a Catalunya. Veuen “una aparença de discriminació en perjudici dels funcionaris de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil” que “concorda” amb els percentatges de vacunació. “No sembla raonable que, havent-se vacunat el gruix dels cossos policials catalans, se segueixi relegant els membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb destí a Catalunya”, valora el TSJC. La Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya també veu “una clara i injustificada situació de discriminació". Considera que la Generalitat ha “incomplert” el pla i nota una diferència en la vacunació que ha aplicat Salut als Mossos i les policies locals.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha avisat que el govern espanyol està preparat per vacunar els agents i que ho farà si la Generalitat incompleix el mandat judicial de portar-ho a terme en 10 dies. De fet, la polèmica per la vacunació ja va esclatar fa una setmana, quan la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va acusar Salut de no vacunar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil deliberadament.

stats