Societat 22/05/2018

Despatxos amb rates, sous baixos i òrgans polititzats: més d'un 60% de jutges i fiscals en vaga

L'aturada ha obligat a suspendre 730 actes judicials a Catalunya

Montse Riart
3 min
Una de les sales de vista de la Ciutat de la Justícia de Barcelona que avui ha quedat buida per la vaga dels jutges i fiscals

BarcelonaMés d'un 60% de jutges i fiscals de Catalunya fan vaga per reclamar millores en les condicions laborals i despolititzar els òrgans de govern. La judicatura es queixa d'instal·lacions deficients i sous baixos. "Volem unes condicions dignes", ha reclamat la jutge degana de Barcelona, Mercedes Caso, que explica que en alguns jutjats de Catalunya no es garanteix, per exemple, la separació entre víctimes i agressors. "No es tracta d'una vaga per al col·lectiu, sinó del servei que donem als ciutadans", ha afegit la degana de l'Hospitalet de Llobregat, Lídia Ureña. La fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, ha posat com a exemple l'estat de les oficines de Sant Feliu de Llobregat: "Quan van aparèixer els primers ratolins vam decidir que els fiscals vinguessin a treballar a Barcelona", ha explicat.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), 450 dels 719 jutges que avui havien d'anar a treballar no ho han fet per secundar l'aturada, un 62,6% de la plantilla. La majoria dels fiscals també s'han sumat a la vaga. El seguiment a Catalunya ha estat superior a la mitjana estatal, que s'ha situat en el 50% de la magistratura, amb excepcions com ara Canàries o La Rioja, on tres de cada quatre jutges han fet vaga. Al Tribunal Suprem han treballat els 79 magistrats, mentre que vuit dels 87 jutges de l'Audiència Nacional han secundat la protesta.

Com que la judicatura no preveu aquest dret, no s'han fixat serveis mínims, però a la pràctica els mateixos jutges i fiscals han decidit atendre les causes prioritàries, com per exemple els judicis amb presos, les mesures cautelars urgents i les incapacitats. Això ha fet que de cara al ciutadà el servei fos desigual: alguns jutjats de Barcelona, per exemple, han treballat amb normalitat mentre que d'altres han suspès l'activitat. "Ja hi ha prou endarreriments perquè avui se suspenguin més judicis", comentava un advocat a les portes de la Ciutat de la Justícia. Segons el TSJC la vaga ha obligat a suspendre 730 actes judicials a Catalunya.

"Cobren la meitat que el servei domèstic"

Segons la degana de Barcelona, en jutjats de cinquena categoria com ara Mollet del Vallès i Manresa, que tot i tenir aquesta condició donen servei a milers de ciutadans perquè es tracta de municipis "d'envergadura", els jutges cobren uns 4,6 euros de mitjana per cada hora de guàrdia. "Jo tinc una persona que m'ajuda a casa que cobra més", ha apuntat Caso.

La fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, i la de l'Hospitalet de Llobregat, Lídia Ureña, han explicat les reclamacions del col·lectiu

A més de les condicions salarials, jutges i fiscals asseguren que, tot i el volum d'afers judicials que es tramiten des de Catalunya, el ministeri de Justícia pràcticament no hi ha incrementat els recursos. Per exemple, des del 2009 els jutjats socials de Barcelona tramiten cada any, de mitjana, unes 15.000 qüestions més. "Què han fet el ministeri i el Consell General del Poder Judicial? Res de res, i això ho patim ara", s'ha queixat Caso, mentre que la degana de l'Hospitalet ha apuntat que cada any el volum de feina que han d'assumir és superior: "Des de començament d'any hem rebut entre un 20% i un 30% més d'afers que el mateix període de l'any passat", ha explicat.

La degana de Barcelona també ha parlat de les "deficiències" d'alguns dels edificis judicials a Catalunya –que en aquest cas depenen de la conselleria de Justícia de la Generalitat–. "En alguns edificis cau el sostre literalment", ha apuntat la jutge. La fiscal en cap de Barcelona també s'ha queixat que algunes de les oficines on treballen els representants del ministeri públic estan en estat "ruïnós".

Suport de la magistratura

Els disset presidents dels tribunals superiors de justícia de l'Estat, entre ells el de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, han signat un manifest conjunt en "solidaritat" amb la vaga del sector. En un comunicat, els magistrats han volgut denunciar "les greus carències que crònicament pateix l'administració de Justícia i que els poders legislatius i executius continuen sense corregir".

Asseguren que, tot i que el seu càrrec els impedeix a la pràctica fer vaga, comparteixen el "malestar generalitat de tota la carrera judicial i fiscal" per una situació laboral que defineixen com a "insostenible".

stats