Societat 26/05/2016

Nova convocatòria de vaga de metro del 30 de maig al 2 de juny

Des dels sindicats s’interpreta que la clàusula que supeditava la proposta al fet que no hi haguessin més vagues s’ha entès com un xantatge

Ara / Acn
2 min
Preacord entre els treballadors  del metro i la direcció de TMB

BarcelonaNoves vagues de metro els propers dies. La plantilla de TMB metro ha votat per àmplia majoria contra la proposta de la direcció per desencallar el conveni col·lectiu en els dos torns de votacions que han tingut lloc aquest dijous al Casinet d’Hostafrancs. Dels 3.000 treballadors de la plantilla han participat en la votació 899. D’aquests, 837 han votat que no estan d’acord amb la proposta, 27 que si i 35 s’han abstingut. Des dels sindicats es destaca que el resultat llença un missatge doble a la direcció. D’una banda, es considera que l’oferta és insuficient, i de l’altra, i més destacada, que la clàusula que supeditava la proposta al fet que no es tornés a convocar vagues fins al 31 de maig del 2017 s’ha entès com un xantatge. Les noves vagues seran del 30 de maig al 2 de juny.

Fonts sindicals han explicat que en els parlaments que s’han fet a les assembles del matí i la tarda al Casinet d’Hostafrancs alguns treballadors han manifestat que es podrien haver plantejat votar a favor de la proposta sense una clàusula d’aquest tipus. Així doncs, continuen actives les quatre vagues parcials convocades per a la setmana vinent, de dilluns a dijous. També hi ha convocada una manifestació dijous que anirà de la Plaça Universitat a la plaça Sant Jaume. Les mateixes fonts sindicals esperen que després d’aquestes aturades la direcció faci un gest per seguir negociant la proposta, sempre i quan s’elimini la clàusula que impedeix fer noves vagues.

TMB critica l'actitud dels sindicats

TMB, per la seva banda, ha lamentat a través d'un comunicat el rebuig a la proposta d'acord laboral, i critiquen la "incomprensible actitud d’alguns sindicats que l’havien subscrit i se'n van desdir a les poques hores fent campanya activa a favor del no". "La Direcció de TMB considera que el Comitè d'Empresa no ha complert el seu compromís d'explicar correctament davant els treballadors el text que ells mateixos havien signat i que representava l’oportunitat d’aplicar millores laborals immediates a la plantilla", subratlla el text.

Es tracta de la cinquena convocatòria de vaga de l'any, després que el comitè d'empresa convoqués dues jornades de vaga coincidint amb la fira Alimentaria. També van fer aturades durant el Mobile World Congress (MWC) durant dos dies i el partit del Barça-Madrid, entre d'altres.

stats