Societat 04/01/2023

Amb vaixell, amb tren, a peu (i sense cap restricció): així arribaran els Reis d’Orient enguany

Barcelona modifica el recorregut de la cavalcada per les obres de Via Laietana

i
Gràfics: ARA
3 min
Un detall de la carrossa dels carters reials de Barcelona, mentre un dels patges ultima els últims detalls aquest dimarts

BarcelonaFa dos anys que la majoria dels 947 municipis de Catalunya van haver d'alterar la rebuda a Ses Majestats els Reis d'Orient per la pandèmia del coronavirus. El 2021 el risc d'aglomeracions va fer que s'anul·lessin moltes de les cavalcades. L'any passat la majoria es van tornar a fer, però no totes, i les que es van celebrar es van fer amb mascareta, canvis de recorregut i altres restriccions. Enguany tots els pobles i ciutats recuperen les tradicionals rebudes i els homenatges, amb llançament de caramels inclosos. I si ha calgut modificar l'itinerari que faran aquest dijous ha estat per obres –a Barcelona, per exemple la ruta per la Via Laietana se substitueix pel passeig Colom, el Paral·lel i la ronda Sant Pau– i no pel virus. Aquestes són les principals novetats d'enguany a les quatre capitals:

Barcelona

Sis carrosses noves i canvis en el recorregut

La cavalcada de Barcelona estrena enguany sis carrosses. Una de dos pisos per a cadascun dels tres Reis, Gaspar, Melcior i Baltasar, i tres velles conegudes renovades i ampliades: la de l'Estel, Instruccions per Somiar i Joguines. El retorn de les carrosses que reparteixen caramels (les Carameleres) després dels anys de pandèmia és l'altra gran novetat del seguici reial, que aquest 2023 modifica el seu recorregut i no passarà per la Via Laietana, actualment en obres. Així, enfilarà cap a l'avinguda Paral·lel des del passeig Colom i arribarà a Sepúlveda des del carrer Urgell. Com sempre, Ses Majestats arribaran per mar a bord del pailebot Santa Eulàlia, a partir de les 16 h i després de rebre les claus de la ciutat de mà de l'alcaldesa Ada Colau, recorreran els carrers de Barcelona a partir de les sis de la tarda.

Tarragona

Torna la tradicional arribada en vaixell

Ses Majestats arribaran a Tarragona, un any més, amb vaixell. Les sirenes dels vaixells i barques del Serrallo els saludaran cap a un quart de set de la tarda. Des d'allà s'enfilaran a les seves carrosses per passejar pels carrers principals de la ciutat fins a arribar –ja a peu– a la plaça de la Font, cap a dos quarts de nou del vespre, on l'alcalde els farà entrega de les claus de la ciutat. Els Reis aniran acompanyats de la Guàrdia Urbana motoritzada, la carrossa del Fanal, la de l'Estel, la de la Sínia, la del Dromedari, la del Camell i la de l'Elefant, entre d'altres. Enguany la rua de Ses Majestats recupera el llançament de caramels, que l'any passat no es va poder fer per la pandèmia.

Girona

Una meitat a peu i la resta en carrosses

Els Reis d'Orient faran gairebé la meitat de la cavalcada de Girona a peu i aniran damunt carrosses impulsades per pedals durant la resta del recorregut. El president de la confraria dels Manaies-Jesús Crucificat, Xavier Serra, que són els que organitzen l'arribada de Ses Majestats, explicava a l'ACN que s'ha optat per aquesta fórmula mixta "per afavorir la proximitat amb la mainada". Entre les novetats, s'avança l'horari del campament reial a la Devesa, s'incorpora una nova comitiva a la cavalcada (la dels pastors) i hi haurà patges amb llengua de signes. El recorregut sortirà del Camp de Mart i s'acabarà a la Copa.

Lleida

Amb tren i amb espais inclusius

Un any més, Ses Majestats arribaran en tren a l'estació de Lleida-Pirineus cap a les cinc de la tarda. A les sis, la comitiva enfilarà la plaça Ramon Berenguer IV per recórrer el centre de la ciutat fins a arribar davant de la Paeria, on els Reis tenen previst rebre les claus de la ciutat i saludar menuts i grans des del balcó. Un espectacle itinerant amb una família de 'ietis' o 'homes de les neus', a càrrec de la companyia Campi Qui Pugui, encapçalarà la cavalcada, que tindrà dos espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda, situats a la rambla Ferran 33-37 i a davant del número 22 de Blondel. 

stats