"Ens vam posar malalts treballant i sentim que el sistema sanitari ens ha abandonat"

Sanitaris amb covid persistent demanen que s'accelerin els tràmits perquè se'ls reconegui com a malaltia professional

i
Lara Bonilla
2 min
Imatge d’arxiu d’una UCI a l’Hospital de la Vall d’Hebron

BarcelonaSanitaris amb covid persistent denuncien que se senten "desemparats" pel sistema després de contraure el coronavirus treballant, molts durant l'inici de la pandèmia quan encara no disposaven d'equips de protecció adequats. Lamenten que, un any després, encara estan lluitant perquè se'ls reconegui la baixa laboral "com a contingència derivada d'accident de treball així com les recaigudes i seqüeles derivades".

El consell de ministres va aprovar el 2 de febrer un reial decret perquè el covid-19 sigui reconegut com a malaltia professional per a tot el personal sanitari i sociosanitari. Prèviament havia sigut reconegut com a accident laboral. "Però una cosa és que se'ns reconegui i una altra que s'apliqui el reial decret", diu Pepa Bertran, metge de família i fundadora del col·lectiu de sanitaris afectats per covid persistent, que explica que els tràmits que han de fer no estan sent fàcils i els serveis estan "col·lapsats". "Les mútues laborals posen en dubte que ens haguem contagiat a la feina, tant a l’inici de la pandèmia exigint-nos una traçabilitat del contagi difícil de demostrar, ja que en aquell moment no es feien PCR de manera sistemàtica, com després d'haver emmalaltit al llarg dels mesos cuidant els pacients afectats per covid a les plantes dels hospitals i els CAP. Estem immersos en una lluita constant", denuncien els sanitaris amb covid persistent en un comunicat. "Reclamem que es compleixi el reial decret aprovat el 2 de febrer. Quant temps més haurem d'esperar perquè es reconegui com a malaltia professional?", es pregunten.

Bertran denuncia algunes irregularitats que estan dificultant tramitar les baixes per malaltia laboral: sanitaris que es van posar malalts i no es van poder fer PCR a l'inici de la pandèmia i en lloc de baixa per coronavirus van tenir baixa per depressió o ansietat, empreses que es neguen a fer un informe "que digui que et vas contagiar treballant en una planta covid" o infermeres amb contractes temporals "a qui no els paguen la baixa perquè se'ls va acabar el contracte i no les van renovar". "El sistema ens ha abandonat –lamenta Bertran–. No ens ha protegit i un cop malalts no ens cuida. Aquesta situació d’abandonament ens fa replantejar la nostra feina com a professionals sanitaris".

Les casuístiques són molt diverses. Hi ha sanitaris que continuen de baixa i d'altres que s'han reincorporat a la feina però es veuen obligats a agafar la baixa quan els símptomes s'intensifiquen o acaben la jornada laboral "incapacitats i limitats per seguir amb les vides personals i familiars". Per això demanen a les direccions de les empreses on treballen que facilitin als afectats l'adaptació del lloc de treball a les seves necessitats. "Vivim amb símptomes persistents del covid-19 –fatiga, falta d'aire, boira mental, dolor toràcic, mal de cap...– que ens debiliten i invaliden. I no sabem si ens curarem ni quan", diuen.

Bertran explica que hi ha sanitaris amb patologia cardíaca i seqüeles que els obliguen a fer rehabilitació física i cognitiva a l'Hospital Germans Trias i Pujol. "Hi ha gent que està molt malament des del març". El seu cas, explica, no és dels més greus. Ella és metge de família i ha pogut readaptar el seu lloc de treball i teletreballar. "Però he hagut de deixar de fer visites a domicili perquè m'asfixio i estic fent rehabilitació. Quan et penses que estàs bé, tornes a caure, però ens en sortirem", conclou.

stats