Societat 29/05/2013

El Vaticà esmena la plana al Papa: els ateus sí que van a l'infern

Polèmica per les paraules del papa Francesc, que va afirmar que Déu perdona tothom, fins i tot els ateus

Ara
2 min

Barcelona"Déu ha perdonat tothom amb la sang de Crist, inclosos els ateus". Fa uns dies, en una al·locució pública, el papa Francesc va afirmar que fins i tot els ateus poden ser bones persones. El pontífex va fer aquestes declaracions durant una homilia en la qual va demanar que totes les persones ''bones'' treballin juntes per a la humanitat, independentment de la seva religió o de si són ateus. Les paraules del papa van ser molt rebudes pels cercles humanistes, però van provocar una intensa controvèrsia en els sectors més conservadors del Vaticà. Finalment, la institució ha sortit al pas de la polèmica i un portaveu ha "clarificat" el que volia dir el Papa: els ateus, bons o no, se'n van a l'infern.

L'admissió per part del papa Francesc que els catòlics no tenen el monopoli de la bondat va ser molt ben rebuda pels sectors progressistes de l'Església, satisfets amb el tarannà més liberal i menys ortodox del nou pontífex, que des que va arribar a la càtedra de Sant Pere ha posat un èmfasi especial a mostrar-se al món com un Papa més modern i menys rígid que el seu antecessor. Però, pel que fa a l'últim sermó, l'alegria dels sectors més oberts de l'Església ha estat de curta durada. El Vaticà ja hi ha intervingut per dir que els ateus no aniran al cel, sinó a l'infern.

El Papa no va afirmar en cap moment que els ateus anirien al cel, però tota vegada que va assegurar que, si eren bons, serien perdonats, molts van llegir aquestes paraules com una admissió que la tradicional condemna a l'infern ja no és defensada per la jerarquia de l'Església. Si Déu perdona, aleshores el destí final ha de ser el cel, no? No, segons el Vaticà, que tot i que no ha dit en cap moment que les paraules del pontífex fossin malinterpretades sí que les ha 'matisat'.

I el 'matís' és important; tant, que els aclariments del portaveu Rosica poden ser interpretats com una rectificació de les paraules pronunciades pel Papa en el seu sermó. Per Rosica, no n'hi ha prou amb ser bo per anar al cel. I, pel que fa a la salvació, res de res: segons ha puntualitzat el Vaticà, tots aquells que, sabent que "coneixent l'Església fundada per Crist i necessària per la salvació" la rebutgen, es tanquen les portes al cel. O, el que és el mateix, obren les de l'infern.

L'aclariment del Vaticà, lluny de tancar la polèmica, l'ha incrementat, perquè és del tot inusual que una puntualització sembli un rebuig complet d'allò que havia dit el Papa, una figura que, segons l'Església, és infal·lible. Des de molts sectors s'assegura que els poders fàctics del Vaticà han esmenat la plana al Papa, la qual cosa, creuen, demostra la seva feblesa i el poder que els sectors conservadors conserven al Vaticà.

stats