Societat 28/11/2019

La proposta dels veïns de la Sagrada Família: fora l'escalinata del temple i sí als equipaments i espais verds

Els habitatges afectats per aquest projecte alternatiu oscil·larien entre 41 i 122

Ara
2 min
El final de la Sagrada Família

BarcelonaL'Associació de Veïns de la Sagrada Família s'oposa frontalment a la gran escalinata prevista pel projecte d'obres del temple i demanen, en canvi, guanyar espais verds i equipaments encara que això suposi enderrocar alguns dels habitatges de la zona. Amb l'objectiu d'obrir el debat, els veïns han presentat uns plans que preveuen modificacions en dues illes d'habitatges davant el temple, al solar on hi ha els antics magatzems de la companyia d'aigües i també a l'illa on hi ha l'Antiga Fàbrica Damm, així com un tram de la Diagonal.

Demanen a l'Ajuntament que no es construeixi l'escalinata de la façana principal, que hauria de sobrevolar el carrer Mallorca i comportaria l'enderroc de més de 300 habitatges i obligaria a reallotjar tots els veïns afectats. La demanda, que han fet la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l'Associació de Veïns de Sagrada Família, es recull en dues propostes per modificar el pla general metropolità (PGM) i abordar solucions per als afectats.

Segons ha explicat la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, aquestes propostes "afectarien molt menys els veïns, solucionarien la falta d'equipaments de barri i obririen nous espais de qualitat fins ara no previstos". Els veïns han sostingut que, tot i que no volen que s'aixequi l'escalinata a la façana principal de la Sagrada Família, la de la Glòria, volen aprofitar el PGM dissenyat amb aquest propòsit per fer millores urbanístiques al barri.

Propostes obertes

L'arquitecte que ha col·laborat amb els veïns per elaborar els projectes, Salvador Matas, ha defensat que "les dues propostes són obertes i tenen la voluntat d'interpel·lar els actors implicats, però sobretot l'Ajuntament perquè dialogui".

Les superfícies que es veurien afectades són les mateixes que preveu el PGM actual, és a dir, les dues illes que hi ha a la part inferior de la Sagrada Família. En totes aquestes zones es preveuen transformacions urbanístiques relatives a zones verdes i solars d'equipaments. "Els dos projectes són molt semblants –ha dit Matas– i la diferència principal és que en un cas hi ha 41 habitatges perjudicats i en l'altre 122".

No obstant això, tots aquests veïns afectats serien traslladats a nous edificis, amb característiques semblants o superiors, i sense que això els suposés cap cost econòmic perquè s'ha previst que la inversió, que serà d'almenys 100 milions d'euros, corri a càrrec de la fundació que gestiona la Sagrada Família.

Segons el portaveu de l'Associació de Veïns de Sagrada Família, Joan Itxaso, els veïns prefereixen la segona opció, tot i afectar tres edificis més, dos de la promotora Núñez i Navarro i un concessionari, perquè suposaria més superfície d'espais lliures.

A més, aquests projectes proposen que on hi ha l'Antiga Fàbrica Damm es construeixi una residència per a gent gran i una escola de primària que, segons l'opinió dels veïns, són equipaments necessaris per al barri. També preveuen que una part de la Diagonal, actualment qualificada de zona viària, es converteixi en zona verda i faci de connector entre la Sagrada Família i la plaça de les Glòries.

stats