Societat 22/11/2018

Els veïns de la Sagrada Família contradiuen el projecte de l'escalinata amb un document que nega que sigui de Gaudí

Rebutgen el pla metropolità que preveu el desallotjament de 3.000 persones per construir-la

Ara
2 min
El final de la Sagrada Família

BarcelonaL'Associació de Veïns de la Sagrada Família rebutja que 3.000 veïns del barri siguin desallotjats de casa seva per construir l'escalinata que hauria de presidir l'entrada principal al temple de Gaudí. La negativa s'ha intensificat ara que les obres arriben a la fi. El portaveu de la Comissió d'Afectats pel Pla General Metropolità, Salvador Barroso, ha mostrat aquest dijous un document del 1976 que recull que l'escalinata principal –que obligaria a tallar el carrer Mallorca i a enderrocar almenys dos edificis d'habitatges– no va ser dissenyada originalment per Gaudí.

El document assegura que l'escalinata es va afegir al projecte l'any 1906, 24 anys després que s'iniciés el temple. Ara l'associació vol emparar-se en aquest punt per evitar veure's afectats pel Pla General Metropolità (PGM), que preveu enderrocar els edificis per construir l'escalinata de la façana de la Glòria, des del carrer Mallorca fins al carrer València.

El portaveu de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, Joan Itxaso, ha assegurat que "és totalment inviable" desallotjar els veïns per construir l'escalinata, que no forma part del pla original de Gaudí, tal com apunta una resolució del 1976 de la Comissió del Patrimoni Històric Artístic del ministeri d'Educació i Ciència. Aquesta resolució, que l'associació ha mostrat aquest dijous als mitjans de comunicació, va permetre a la constructora Núñez i Navarro obtenir el permís per reprendre les obres d'un bloc d'habitatges al carrer Mallorca que el consistori havia suspès.

Segons ha defensat avui Barroso, "l'actuació sobre aquestes dues illes s'hauria d'aturar". A més, ha advertit que el Pla General Metropolità (PGM) que inclou la planificació dels voltants de la Sagrada Família va en contra de "la problemàtica existent de l'habitatge".

Crítiques a l'acord per la llicència d'obres

Els veïns també han carregat contra l'acord que van signar, l'octubre passat, l'Ajuntament de Barcelona i la Sagrada Família per regularitzar les obres, que estaven sense llicència des de feia més de cent anys. Aquest pacte defineix que la junta constructora del temple farà una inversió de 36 milions durant la pròxima dècada per ajudar a pal·liar l'efecte que el volum de turistes que atrau té sobre el funcionament del barri i del conjunt de la ciutat, i després abordar el plantejament urbanístic perquè el temple tingui llicència.

Els veïns de la Sagrada Família han reivindicat que l'acord es va signar "d'esquena als veïns", segons ha explicat Joan Itxaso, que també ha indicat que tampoc s'ocupava del problema principal: "Solucionar la inquietud i l'ansietat de les famílies que viuen al voltant" de la Sagrada Família pel possible desnonament dels veïns per construir l'escalinata.

Els veïns també han lamentat que l'acord no se centrés més en els impostos municipals relacionats, "que per les seves especials circumstàncies s'haurien d'haver negociat i només s'esmenten de passada", ha assegurat Itxaso. Al seu torn, Barroso també ha advertit que la Comissió d'Afectats pel Pla General Metropolità no descarta la via judicial si el pla continua endavant.

stats