Viatjar en pandèmia: què et demanaran a l'aeroport?

El passaport covid caduca als nous mesos i cada vegada més països limiten la validesa dels tests d’antígens a 24 hores

Ara
2 min
La laxa prevenció del covid  als avions

BarcelonaA la Unió Europea la llibertat de moviment està garantida i no hi ha traves per entrar o sortir (als països extracomunitaris la cosa canvia), però tot i així encara s’exigeixen uns quants requisits per poder pujar i baixar de l’avió. La Comissió Europea vol criteris harmonitzats per assegurar-se que tots els països van a l'una i, per això, s’estan introduint alguns canvis que, de forma indirecta, també busquen estimular la vacunació amb terceres dosis, com ara una menor vigència dels tests d'antígens o la caducitat del passaport covid. En tot cas, és recomanable consultar la web de les autoritats sanitàries de cada país abans de viatjar perquè n'hi ha que demanen documents de responsabilitat o proves addicionals un cop s'hi aterra.

Quina documentació poden demanar-te a l'aeroport?

A Europa, la majoria de països exigeixen un certificat de vacunació, que acredita que s'han rebut com a mínim dues dosis de la vacuna contra el covid o que se'n té una i s'ha superat la infecció. Ara bé, com que la pauta completa de vacunació ha passat a ser de tres dosis, no és descartable que aquesta norma pugui evolucionar i que aviat s'exigeixin les tres vacunes. També es pot presentar un document de recuperació vàlid, que ha de ser emès pel sistema sanitari i només a partir d'una PCR positiva, ja que la UE no accepta els tests d'antígens en aquest supòsit. Fora d'Europa, com ara els Estats Units, alguns d'aquests criteris poden canviar. Per exemple, no s'accepten certificats de vacunació amb només una dosi tot i haver passat la infecció.

Caduca el passaport covid?

Dins d'Europa, el certificat covid té una validesa de nou mesos (270 dies) després de la segona dosi administrada. Per viatjar fora d'Europa o per a la resta d'usos que cada país europeu aplica, com ara accedir a bars o restaurants, cada govern en decideix la validesa.

Encara pots presentar una prova negativa si no estàs vacunat?

Sí, també s'accepten proves diagnòstiques recents negatives, sigui una PCR o un test d'antígens, però sempre que es facin dins del màxim exigit per cada país. Per exemple, el govern espanyol ha canviat ara la validesa dels tests d'antígens per permetre l'entrada a l'Estat i l'ha reduït de les 48 hores a les 24 h. En canvi, ha decidit mantenir la validesa de la PCR en les 72 hores anteriors al viatge. Aquest criteri de 24 hores per als tests d'antígens ja s'aplica en països com França –que també l'estén a les PCR– o els Estats Units.

stats