DESNONAMENTS
Societat 11/02/2014

El PP frena en solitari al Congrés la proposició del Parlament per regular la dació

La majoria de grups retreuen als populars que vetlli tant prioritàriament pels drets de la banca, però els populars afirmen que, amb les mesures preses, "gairebé s'han aturat els llançaments"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa proposició de llei impulsada pel Parlament per regular la dació en pagament i prendre mesures per evitar el sobreendeutament de les famílies no arribarà més enllà del primer tràmit al Congrés, ja que la majoria absoluta del PP ha impedit aquest dimarts que es prengui en consideració la iniciativa. I això que els populars van votar-hi a favor en el debat a la cambra catalana, el juliol del 2012, que va aprovar per unanimitat elevar la proposta a la cambra espanyola, de qui en depenen les competències en la matèria.

"Només Malta o Xipre al nostre entorn no disposen d'una regulació per a les segones oportunitats", ha denunciat a l'inici Meritxell Roigé (CiU), una dels tres diputats del Parlament que s'han desplaçat a Madrid per defensar la iniciativa. Els altres dos són Pere Aragonès (ERC) i Salvador Milà (ICV-EUiA). "Actualment, la segona oportunitat només existeix per a les empreses, no per a les famílies", ha criticat el republicà, mentre que l'ecosocialista ha reclamat als populars, en una línia similar, que "donin a les famílies la segona oporunitat que ja han donat als bancs, les caixes i els promotors".

Malgrat tot, el diputat del PP Vicente Martínez-Pujalte s'ha encarregat d'argumentar el vot contrari del seu grup, ja que, segons ha assegurat, "no és una llei eficaç per resoldre els problemes de la gent" i podria "carregar-se el mercat hipotecari per sempre i posar barreres a joves i famílies a l'habitatge en un futur". "No és el mateix qui no pot pagar per raons sobrevingudes i qui no ho fa perquè no prioritzen el pagament, cal protegir el primer grup i no carregar-nos la cultura del pagament", ha insistit. Així mateix, ha defensat les mesures preses fins ara pel govern espanyol, gràcies a les quals ha defensat que "gairebé s'han aturat els llançaments" i ha recordat que l'entitat financera que "més problemes ha donat ha estat la de Catalunya, Caixa Catalunya". "Però no vull entrar en polèmiques, que aquesta tarda estic de bon rotllo", ha conclòs en to xulesc.

La resta de grups parlamentaris han donat suport un a un a la proposta del Parlament, deixant al PP en solitari oposant-s'hi. CiU, ERC i Amaiur fins i tot han defensat que, si Catalunya i Euskadi fossin independents, la dació hi estaria reconeguda. En una altra línia, el diputat del PSC Joan Ruiz ha demanat el vot a favor perquè la Constitució "hi obliga, perquè reconeix el dret a un habitatge digne". Els populars, però, hi han votat en contra.

stats