Societat 11/12/2020

Les escoles tallen una vintena de carrers de Barcelona per reclamar una reducció dràstica del trànsit

Les associacions de famílies demanen a Colau que agilitzi les mesures previstes per pacificar els entorns escolars

Eugènia Cardona
2 min
Una vintenta de carrers tallats com a protesta pel trànsit al costat de les escoles

BarcelonaDiverses associacions de famílies han tallat aquest divendres 17 carrers de Barcelona per protestar contra el trànsit al costat dels centres educatius. La necessitat de garantir les distàncies de seguretat a l'hora de recollir els infants a l'escola ha accentuat una demanda que ve de lluny: reduir la contaminació i el soroll a les escoles. Els manifestants demanen a Ada Colau que s'apliqui el programa de protecció dels entorns escolars amb la mateixa rapidesa que s'han modificat les calçades per ampliar les terrasses dels bars.

La multiprotesta s'allargarà els divendres, cada dues setmanes, fins a aconseguir que s'accelerin els tràmits. Per ara el moviment compta amb 28 centres adscrits i preveu seguir creixent. Els talls s'han concentrat sobretot als districtes de l'Eixample i Sant Martí. Segons les dades publicades per la plataforma Eixample Respira, el 30% de les escoles de la capital catalana superen els nivells recomanats de diòxid de nitrogen. Al centre de la ciutat, concretament a l'Eixample, nou de cada deu escoles suspenen en qualitat de l'aire. El primer centre on es va intervenir per pacificar els entorns va ser l'Escola Grèvol de Sant Martí, on un nen de tan sols cinc anys va morir atropellat a la sortida.

Una vintenta de carrers tallats com a protesta pel trànsit al costat de les escoles

El pla de l'Ajuntament ha actuat en 25 centres i preveu sumar-ne 53 més el 2021, però les famílies denuncien la lentitud de les mesures de protecció en comparació amb els canvis per mantenir oberta la restauració a l'exterior, que han comportat l'eliminació de 4.100 places d'aparcament. Els protestants demanen a Colau valentia per aplicar un canvi necessari per als infants. Les principals reivindicacons són disminuir el nombre de carrils de trànsit privat i la velocitat a 20 km/h davant dels centres educatius. Per assegurar el compliment de les mesures proposen instal·lar radars i fer un seguiment dels nivells de contaminació.

stats