Una violació a Palma destapa l'explotació sexual a 16 menors tutelats

Les víctimes, totes noies excepte un noi, residien en centres de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials

L'escàndol ha transcendit arran de la violació en grup de la menor a Palma / GETTY

La  violació en grup d'una adolescent a Palma que es va conèixer fa una setmana ha destapat diversos casos d'explotació sexual a menors tutelats. L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que depèn del Consell de Mallorca, ha reconegut aquest dilluns que 16 menors dels quals té la tutela –i que resideixen als seus centres– han sigut explotats sexualment. Les víctimes són quinze noies i un noi, i dues d'elles han sigut traslladades a centres de la Península per estar protegides dels seus captadors. En tots els casos, assegura l'IMAS en un comunicat, "s'ha actuat seguint el protocol  i en tot moment s'ha informat les forces i cossos de seguretat de l'Estat".

Detinguts per la violació en grup d'una adolescent a Palma

L'escàndol ha transcendit, doncs, arran de la violació en grup de la menor a Palma, que també era tutelada en un centre concertat de l'IMAS. Dues fonts que han tingut accés a informació del cas han explicat a l' Ara Balears que l'agressió sexual, que va passar la nit de Nadal, podria tenir relació amb l'explotació sexual de menors. Segons les mateixes fonts, i d'acord amb l'informe policial, la víctima va declarar que la nit de la violació, abans de ser agredida, havia rebut ofertes per mantenir relacions sexuals a canvi de diners.

L' IMAS acull 369 menors tutelats en 30 centres propis o concertats d'atenció a joves amb mesures de protecció. 278 dels atesos són adolescents. El president de l' IMAS Javier de  Juan, ha avançat les dades en una entrevista aquest matí al programa Els dematins d'IB3 i ha admès que els constava que 16 dels menors que atenen havien sigut prostituïts. Ha assegurat que les situacions han passat quan els menors s'han escapat del seu centre o durant permisos de sortida en què no han tornat.

Prostitució de menors: una realitat silenciada a les Balears

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials s'ha pronunciat després que fonts internes de la investigació de la violació en grup de la menor al barri de Corea de Palma relacionessin l'agressió amb un cas de prostitució infantil. Els casos es produeixen malgrat els esforços que l'IMAS assegura que dedica a combatre el tràfic i l'explotació sexual de menors. Amb aquest objectiu, l'Institut forma part des del 2016 d'una comissió interinstitucional, juntament amb el Govern Balear, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. A més, el 2017 va posar en marxa una instrucció que estableix un protocol per detectar, obtenir informació i coordinar la intervenció davant aquests possibles casos.

Detenen una menor com a nexe entre la víctima de la violació en grup i els agressors

Reacció de l'oposició

El Partit Popular ha demanat la compareixença de la consellera d'Afers Socials i del conseller i president de l'IMAS tant al Parlament com al ple de la institució insular. Els conservadors reclamen explicacions sobre "l'actuació dels seus respectius departaments en relació amb el denominat cas Corea, en el qual s'investiga la violació grupal d'una menor d'edat". També han demanat la compareixença de la directora insular de serveis socials.

El protocol de l'IMAS

El protocol de l'IMAS estableix que quan qualsevol professional d'un centre de protecció té sospites que un menor pot ser víctima d'explotació sexual ha d'aconseguir tota la informació possible i fer-ne un informe. Seguidament, cal notificar el cas al Registre Unificat de Maltractament Infantil i, a més, derivar el menor a la Unitat de Valoració de l'Abús Sexual Infantil, que analitza la credibilitat del testimoni. Després el possible cas es comunica a la Fiscalia de Menors, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil amb l'informe d'incidències i tota la documentació relacionada.

L'IMAS defensa que fa "un seguiment de les actuacions policials i/o judicials motivades per aquesta comunicació a la Fiscalia i que entrin dins l'àmbit d'actuació de la Direcció Insular d'Infància i Família". Aquest servei treballa de manera coordinada amb els serveis especialitzats en infància i família tant de la Policia Nacional (Unitat d'Atenció a la Família i la Dona, Ufam) com de la Guàrdia Civil (Equip de Dona-Menor, EMUME). En les reunions periòdiques que mantenen es facilita l'accés als expedients i la comunicació amb els menors implicats.

A part d'això, l'administració insular assegura que treballa amb la fundació Amaranta, especialitzada en l'atenció a menors i dones víctimes de tràfic. L'IMAS disposa d'un centre especialitzat gestionat per donar acollida a aquest tipus de menors i, en cas que es consideri necessari per a la seva seguretat, es poden traslladar a altres centres d'acollida residencial de la Península.