Violència masclista

A Catalunya ja es denuncia una violació cada 12 hores

Les denúncies per agressions sexuals es doblen en sis anys i no paren de crèixer ni tan sols durant la pandèmia

4 min
Des de l’octubre hi ha hagut un “degoteig” de denúncies de delictes contra les dones.

Barcelona3 d'agost: una jove demana ajuda després de ser agredida per un grup de joves al barri de Sant Martí de Barcelona. 30 de juliol: una dona és agredida sexualment a prop de l'Estadi Olímpic de Montjuïc, després del concert d'Iron Maiden. 11 de juliol: un jutge envia a presó un vigilant de seguretat d'un xiringuito de Mataró per haver agredit sexualment una menor. 9 de juliol: els Mossos detenen sis homes per una presumpta violació en grup a la Barceloneta. Aquell mateix dia a la nit es denuncia una altra agressió sexual en una discoteca de Sant Quirze del Vallès. Són només alguns dels casos de violacions que han transcendit a Catalunya aquest estiu. Però n'hi ha molts més: segons les últimes dades recollides en el balanç de la criminalitat del ministeri de l'Interior –que inclou les xifres dels Mossos d'Esquadra, les policies locals i la resta de cossos i forces de seguretat a l'Estat–, a Catalunya es denuncia una agressió sexual cada 12 hores.

En els últims sis anys el nombre de denúncies s'ha doblat. I això parlant únicament de violacions. Més enllà del tipus més greu d'agressions, cada dia es denuncien set delictes sexuals més. De fet, pel que fa a les agressions sexuals, són dels pocs tipus de denúncies que no van baixar ni tan sols durant els anys de pandèmia: respecte al primer semestre del 2019 han crescut un 40% i en l'últim any han augmentat un 31%. Ara bé, ¿hi ha més denúncies o és que ha crescut la violència sexual? La psicòloga i professora de la Universitat de Girona Alba Alfageme recorda que les xifres de casos policials i judicials s'han de relacionar amb les dades de les enquestes de victimització. "Sabem que és un dels fets delictius amb un nivell de denúncies més baix, i tot i que ha anat incrementant, encara estem només en un 10% o un 15% de denúncies. Per tant, hi ha un 85% de casos que no es denuncien", subratlla.

Barcelona registra un increment del 73%

El nombre més gran de denúncies es concentra a l'àrea metropolitana de Barcelona, que suposa prop de tres quartes parts de les denúncies tramitades per delictes sexuals i un 60% de les presentades per violacions. A la capital catalana es denuncia un d'aquests atacs cada dos dies, i el nombre de casos ha crescut un 73% des del 2017. "No sabem quin és el grau d'increment i quin el d'aflorament", reconeixia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, després de la reunió de l'última junta de seguretat del municipi. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, subratllava que l'increment de mesures i de campanyes de sensibilització, conscienciació i prevenció havia "animat moltes dones que abans no s'atrevien a denunciar", però admetia que la sortida de la pandèmia havia provocat "un increment de les conductes masclistes" que preocupa al consistori.

El primer semestre del 2020 a la ciutat es van denunciar més violacions que durant el mateix període de l'any anterior, i des de llavors el nombre de denúncies per aquest tipus d'atacs ha crescut un 41%. Alfageme subratlla que encara cal ser "prudents" a l'hora d'analitzar si el creixement de les denúncies durant la pandèmia i amb la fi de les restriccions "té a veure amb una tendència a l'alça de la visibilització i la conscienciació del delicte" o amb el retorn d'activitats en entorns que es consideren propicis per a aquest tipus de delictes, com ara l'oci nocturn. En aquest sentit, la psicòloga subratlla que les agressions en aquests espais són només "una petita part dels contextos de violència sexual" i recorda que "la realitat tira per terra aquest mite", perquè en més del 80% dels casos, l'agressor és una persona coneguda per la víctima.

Alfageme considera que el treball de les institucions per "visibilitzar" aquest tipus de delictes i la presa de "consciència social" ha ajudat, per una banda, a incrementar la "formació" dels professionals que treballen en aquests àmbits per "detectar" més casos i, per l'altra, també ha fet que "l'entorn" de les víctimes en sigui més conscient. Malgrat tot, adverteix que s'està "visibilitzant un problema estructural que ja existia fa molt de temps".

Itineraris segurs i punts lila

Com en altres ciutats, a Barcelona el consistori ha dissenyat quatre itineraris segurs a les àrees del Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi, que tenen molta vida nocturna. Són recorreguts que s'han dibuixat d'acord amb el camí natural que segueix la gent quan surt dels establiments d'oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes, i que compten amb una patrulla de la Guàrdia Urbana que posa especial atenció en detectar situacions sexistes i de possibles agressions sexuals.

Al barri de Gràcia, que durant aquesta última setmana ha celebrat la seva festa major, també s'han incorporat més punts liles per oferir informació, fer pedagogia i sensibilitzar la població sobre les violències sexuals i per atendre possibles víctimes. A principis de mes també es va obrir un punt lila a la platja del Somorrostro de la ciutat. Alfageme considera positives totes les iniciatives, així com les campanyes de sensibilització i informació que es duen a terme, però subratlla que encara calen més esforços per posar la víctima al centre i "acabar amb la pressió social" i amb "la mirada d'una societat patriarcal" que fa que les víctimes sovint encara carreguin amb la culpa del que els ha passat i sentin vergonya. "Totes les dones tenen dret a recuperar-se i cal un acompanyament perquè puguin fer-ho".

stats