Agressions sexuals

Quatre camins segurs per tornar a casa

Es creen itineraris amb més patrulles, enllumenat i senyalització al Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi

Façana de la discoteca Opium, al Front Marítim de Barcelona, en una imatge d’arxiu.
Mar Bermúdez i Jiménez
30/07/2022
3 min

BarcelonaLa Guàrdia Urbana assegura que la majoria d'agressions sexuals passen en habitatges però comencen als espais públics, sobretot en entorns d'oci nocturn. Hi ha agressors que s'aprofiten de l'estat d'embriaguesa de la víctima (vulnerabilitat química) o directament posen substàncies a la beguda (submissió química) per anul·lar la capacitat de decisió i reacció de les noies. És per això que detectar el primer acostament pot ser clau per evitar una agressió sexual. Conscient d'aquesta problemàtica, l'Ajuntament de Barcelona ha dissenyat quatre "itineraris segurs" que esdevenen camins més protegits per tornar a casa.

De moment, les quatre rutes s'han preparat a les àrees del Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi, que tenen molta vida nocturna. Són recorreguts que s'han dibuixat d'acord amb el camí natural que segueix la gent al sortir dels establiments i fins a les parades de transport públic més properes, i que a partir d'ara comptaran amb una patrulla de la Guàrdia Urbana que posarà especial atenció en detectar situacions sexistes i de possibles agressions sexuals.

A més, per reforçar aquesta tasca de prevenció, el cos està impartint, juntament amb l'àrea de Feminismes de l'Ajuntament, unes formacions al personal de seguretat dels locals d'oci nocturn –públic i privat– per donar eines per poder detectar i actuar davant d'agressions sexuals. Prop de 90 professionals ja han rebut aquest curs, que engloba des d'aspectes legals fins al tipus d'atenció que cal oferir a la víctima. La gerent de l’àrea de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament de Barcelona, Maite Casado, agraeix la col·laboració del col·lectiu: "Els ha faltat temps per dir que sí".

La llum genera sensació de seguretat

Casado reivindica que el projecte d'itineraris segurs és "de corresponsabilitat i coordinació", és a dir, que integra diverses àrees de l'Ajuntament. Des de la regidoria d'Urbanisme es preveu millorar l'enllumenat, per garantir la visió contínua en aquests camins i generar més sensació de seguretat. Per fer-ho, s'assegurarà que la llum sempre tingui la màxima intensitat en aquestes zones, es farà "una poda lumínica" per evitar que les copes dels arbres tapin la llum i fins i tot es podaran arbustos perquè la seva mida no impedeixi veure què hi ha al darrere. En paral·lel, es treballa per instal·lar punts liles que proporcionin informació, facin pedagogia i sensibilitzin la població sobre les agressions i els abusos sexuals, i, sobretot, atenguin possibles víctimes. El proper punt lila s'obrirà a la platja de Somorrostro el 5 d'agost.

L'any 2020 es va fer una prova pilot d'aquests itineraris segurs en grans esdeveniments com ara les festes majors, festivals de música, el Cap d'Any i la revetlla de Sant Joan. Segons fonts de la Guàrdia Urbana, els resultats van ser "exitosos", i ara els plans de futur ja inclouen la creació de més itineraris arreu de la ciutat, la millora de la senyalització de les parades de transport públic al llarg de tot el recorregut, formar més professionals i treballar amb el sector del taxi per garantir també un transport segur.

Les agressions sexuals a Catalunya

Les dades dels Mossos d'Esquadra mostren que entre el 2019 i el 2022 hi ha hagut un augment del 31% de les agressions sexuals i d'un 11,34% dels abusos sexuals. Les víctimes són dones en un 87,2% dels casos i tenen entre 14 i 21 anys. Però les dades podrien ser molt més greus, perquè hi ha molts casos que queden sense denunciar. "A vegades les víctimes no es poden identificar com a tals perquè no recorden els fets, o no es poden recollir proves perquè la denúncia es posa massa tard", assegura la subinspectora de la Guàrdia Urbana, Gemma Alfonso. Aquests casos es coneixen com "la xifra negra".

Des del sector de l'oci nocturn, el representant de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i responsable de Razzmatazz, Lluís Torrents, demana que "no es relacioni directament les agressions amb l'oci nocturn", ja que recorda que durant els anys que il·lustren les dades, el sector estava tancat per la pandèmia: "A vegades se'ns assenyala i se'ns pregunta com pot ser que passi això en els nostres locals, i pot passar en qualsevol lloc".

stats