Violències masclistes

La germana d'una víctima de violència masclista: "Denuncieu, mireu què passa per pensar que a mi no em passarà res"

Vox torna a desmarcar-se del minut de silenci per la dona assassinada a Alzira pel seu exmarit, un policia jubilat

2 min
Concentració a Alzira en repulsa a l'assassinat de la Raquel, una veïna de 58 anys.

BarcelonaHa estat un dels estius més tràgics. A Espanya, entre els mesos de juliol i agost, 19 dones han estat assassinades, la meitat de les 40 que s'ha cobrat la violència masclista aquest any. Les dades confirmen el factor de risc durant les vacances, quan hi ha més convivència entre víctima i maltractador. Una de les últimes víctimes va ser la Raquel (no n'ha transcendit el cognom), de 58 anys, a qui el seu exmarit, un policia jubilat de 70 anys, va matar a trets, el passat 30 d'agost en presència d'un dels fills. Amb el dolor i la ràbia ben vius, la germana de la Raquel ha posat veu a una de les causes que expliquen per què, malgrat les campanyes i les lleis, el 70% de les dones no denuncien: "Mira què passa per pensar que a mi no em passarà res", ha dit durant el minut de silenci en memòria de la dona que s'ha celebrat aquest dijous al vespre. És aquesta falta de percepció de perill, la creença que l'home amb qui es comparteix o s'ha compartit la vida no serà capaç de fer mal o no passarà de les agressions verbals, un dels motius que les expertes assenyalen com un fre per fer aflorar més casos de violència.

La Raquel, segons expliquen les seves amigues, se sentia assetjada pel seu marit, de 70 anys, des que es van separar, però malgrat tot minimitzava el patiment i davant de la família feia el cor fort. Ni a la policia ni als jutjats consta cap denúncia entre la parella, que havia estat casada durant 12 anys. "Em deia «No, a mi no em farà res. Què m'ha de fer? Ell és molt rondinaire, però a mi no em farà res» perquè ningú s'esperava això", recordava la seva germana, que traient forces ha demanat a les dones que no disculpin cap comportament masclista i denunciïn: "Sisplau, qui es vegi en aquesta situació que denunciï. Ella deia no, no és capaç, no passarà i sí, ha estat capaç".

Mentre a Carcaixent, localitat d'on era natural la Raquel, i Alzira, on es va produir el crim, es van fer els actes de rebuig a l'assassinat dijous a la tarda, a la ciutat de València tant el govern com les Corts Valencianes no ho han fet fins aquest divendres, un cop ja s'ha confirmat que es tracta d'un assassinat masclista. Els minuts de silenci institucional han tornat a mostrar els equilibris que els populars han de fer amb els seus socis de l'extrema dreta, negacionistes de la violència masclista.

A les Corts Valencianes, la seva presidenta, Llanos Massó (Vox) ha tornat a evitar situar-se darrere de la pancarta que denunciava el crim masclista, com ja va fer en l'anterior víctima d'un crim masclista al País Valencià, i s'ha limitat a lamentar l'"assassinat d'una dona a mans del seu marit", en un nou intent de presentar el crim com una violència dins de la família.

Per la seva banda, la delegada del govern central al País Valencià, Pilar Bernabé, ha alertat que en alguns municipis s'han tret dels edificis municipals els cartells i logotips amb missatges de la lluita contra la violència masclista o dels serveis que assessoren i acompanyen les víctimes.

Telèfons Violències Masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats