Els joves que neguen la violència masclista es doblen en quatre anys

Una tercera part dels d'entre 15 i 29 anys consideren que les agressions a la parella estan malament, però són "inevitables"

3 min
Manifestació contra la violència masclista del 25-N de l'any passat, a Barcelona.

BarcelonaCreix el negacionisme de la violència masclista entre els joves espanyols. En tan sols quatre anys, el nombre d'homes entre els 15 i 29 anys que consideren que les agressions masclistes són "un invent de gènere" s'ha gairebé doblat i han passat del 12% al 23%, és a dir un de cada quatre. Pel que fa a les noies que tenen aquesta mateixa apreciació l'augment encara és més considerable i en el mateix període han passat del 5,5% del 2019 al 13,2%, més del doble d'increment.

Són dades de l'últim baròmetre publicat per la Fundació Fad Joventut amb motiu del Dia Internacional de l'Erradicació de la Violència contra la Dona en què també revela fins a quin punt la violència masclista està estesa entre les generacions més joves, que alhora tenen un bon radar per identificar comportaments agressius. Així el 87% dels enquestats, 9 de cada 10, explica que ha presenciat o sentit algun comentari o comportament de control, violència física, psicològica o sexual.

Tot i que és cert que entre aquesta generació són clarament majoria els que condemnen la violència masclista, en els últims anys han augmentat els que, d'alguna manera, accepten o minimitzen les agressions, tant en el cas d'homes com de dones, encara que entre aquestes els percentatges són molt menors. El negacionisme té diferents graduacions, des dels que banalitzen la violència perquè la consideren "inevitable" entre la parella, tot i creure que està malament (un de cada tres homes i una quarta part de les dones), als que l'assumeixen si és de "poca intensitat" (11% de les dones i 19% dels homes).

Contrariats pel feminisme

Per als autors de l'informe aquest augment dels que no s'escandalitzen per les agressions masclistes respon al fet que l'empenta del moviment feminista ha sacsejat les estructures patriarcals en què la masculinitat tradicional estava bé, tenint clares les diferències jeràrquiques entre els dos gèneres, el control i la superioritat de l'home respecte a les dones. Això ha fet que una part dels homes —fins i tot dels més joves que eren adolescents o nens a l'inici de la quarta onada del feminisme— s'han sentit contrariats amb tot el que havien après, però mantenen actituds masclistes per "l'esperança en els dies gloriosos" del masclisme més ranci per tornar a estar en una àrea de confort.

És en aquesta lluita en què l'anonimat de les xarxes socials els convida a llançar missatges masclistes, a crear-ne continguts i difondre'ls de manera ràpida i barata i, a més, troben a l'altra banda una xarxa d'iguals, dels ofesos pel que consideren que és una deriva social que els situa en el paper de "víctimes del ginocentrisme", en què les dones han passat a ser les "dominants" en detriment dels mascles. En aquest punt també és vital les ideologies de l'extrema dreta, hàbils en saber recollir aquest malestar travessat per la misogínia i l'antifeminisme i fer-ne bandera política.

Alta percepció

Però els joves tenen la seva pròpia versió de què causa la violència masclista. Tres quartes parts n'assenyalen la falta d'educació com un factor que influeix, encara que respecte a fa uns anys, aquest posicionament ha perdut pistonada. En canvi, guanya suport els mandats de gènere d'un sistema patriarcal i la desigualtat de gènere.

L'informe també subratlla que el feminisme i les campanyes de conscienciació han fet augmentar la capacitat per detectar casos de violència masclista, ja sigui al seu entorn proper com a ells mateixos i tant entre les dones com en els homes. Només un 13% d'ells i un 8% d'elles diu que no ha estat testimoni de cap mena d'agressió entre el seu cercle íntim. Quan se'ls pregunta si han patit violència, el 40% dels homes afirma que mai, quan fa quatre anys n'era el 54%, mentre que entre les dones ha passat del 48% al 37%. En els últims anys ha crescut el percentatge de dones a qui la parella home els ha controlat les seves relacions socials i el mòbil, amb percentatges molt inferiors entre els homes. També entre elles abunden les que han hagut de tenir sexe per la insistència del company i els han fet fotos o imatges sense el seu consentiment o sense que ho sàpiguen.

stats