Violència sexual

Onze anys de presó per al violador en sèrie que va atacar quatre dones vestit de 'rider'

La Fiscalia li demanava fins a 36 anys de condemna però l'Audiència té en compte que l'agressor ha indemnitzat les víctimes i que les penes han canviat

3 min
El repartidor acusat de violar quatre dones aquest dimarts assegut al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaEntre el novembre del 2020 i el gener del 2021 cinc agressions sexuals gairebé consecutives a Barcelona van alarmar els Mossos d'Esquadra: a les víctimes les havia atacat un rider que es colava darrere seu quan entraven al portal de casa, aprofitant que anava vestit amb l'uniforme i la bicicleta d'una coneguda empresa de menjar a domicili. La policia va poder arrestar el violador, que va arribar a gravar amb el mòbil l'últim dels seus atacs. A l'home el van jutjar el novembre passat. La Fiscalia, que el considera un violador en sèrie, li demanava 36 anys de presó, però l'Audiència de Barcelona l'ha condemnat finalment a onze anys i tres mesos de presó i deu anys més de llibertat vigilada.

Tot i que considera que els quatre atacs que van arribar a judici –en el cinquè cas no es van trobar prou proves per atribuir-lo al processat– s'han de considerar agressions sexuals, els situa a la part baixa de la forquilla de condemnes que estableix la nova llei del només sí és sí i té en compte el fet que el condemnat va indemnitzar les víctimes amb 4.500 euros just abans del judici. La sentència també li prohibeix acostar-se o comunicar-se amb aquestes dones durant 33 anys.

Segons el tribunal, el condemnat "va triar de manera premeditada i deliberada" les seves víctimes: s'aprofitava de la "soledat" de les dones quan entraven al portal de casa, ja de nit i en plenes restriccions per la pandèmia, de la seva "superioritat" física i de la "confiança" que els generava el fet que portés l'uniforme d'un repartidor de menjar a domicili que podia venir a entregar una comanda al seu mateix edifici. Un cop a dins, diu la sentència, les "acorralava" en un racó del portal o a l'ascensor i les agredia.

En l'últim dels atacs –que és el que l'Audiència de Barcelona castiga amb més anys de presó perquè el considera una violació– l'home va gravar amb el mòbil la víctima mentre l'agredia. El tatuatge de la mà de l'agressor que apareix en el vídeo ha estat un dels elements clau a l'hora d'identificar el condemnat com l'autor de les agressions, tot i que el tribunal ha tingut en compte altres proves, com ara l'uniforme o les característiques de la bicicleta que conduïa. Així mateix, també hi ha jugat un paper important l'informe policial que va establir un mateix patró de conducta en totes les agressions per poder-les vincular al mateix autor.

La sentència també destaca el relat "coherent i sense contradiccions" de les víctimes. Per contra, l'ara condemnat va negar els fets al judici i va al·legar que durant l'època dels fets consumia drogues, una circumstància que el tribunal també desestima a la vista de les proves que els forenses li van fer en el moment de la detenció. En canvi, els magistrats tenen en compte com a atenuant el fet que indemnitzés les víctimes abans del judici. Tot i això, la sentència estableix que la indemnització total a les dones haurà de ser de 70.000 euros.

Més pena per la Manada de Sabadell

D'altra banda, aquest dimecres el Tribunal Suprem ha elevat també la condemna per a tres dels membres de la Manada de Sabadell condemnats per violar per torns una noia de 18 anys en una nau abandonada de la ciutat el febrer del 2019. Els magistrats creuen que cal considerar-los cooperadors necessaris de totes les agressions, encara que no en fossin els autors materials.

La clau del canvi és que el Suprem entén que els tres agressors són responsables de crear "l'escenari de terror" –tal com descrivia la primera sentència l'espai on els homes haurien portat la noia per la força i l'haurien violada– utilitzat per intimidar la víctima, de 18 anys. Per això eleva de 13 anys i mig a 24 la condemna a dos dels agressors i de 22 a 28 al tercer. L'Audiència de Barcelona no va poder jutjar dos dels autors de les violacions perquè un d'ells no ha pogut ser identificat i l'altre va fugir abans del judici, aprofitant que estava en llibertat provisional.

stats