Violència masclista

Un repartidor acusat de quatre violacions va intentar frenar l'expulsió fent-se parella de fet a la presó

La Fiscalia demana per a l'home, que acumula un intent d'homicidi, 19 anys de presó

2 min
El repartidor acusat de violar quatre dones aquest dimarts assegut al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaCinc agressions sexuals pràcticament seguides amb el mateix patró van fer saltar totes les alarmes policials a Barcelona entre el novembre del 2020 i el gener del 2021: un home vestit de repartidor de menjar a domicili aprofitava l'uniforme per colar-se darrere de dones que entraven confiades al seu portal. Un cop a dins les acorralava i les atacava sexualment. En alguns casos les víctimes van poder escapar-se i demanar ajuda. En l'últim cas l'agressor no només va consumar l'atac sinó que el va gravar en vídeo. Aquest dimarts el processat s'ha assegut al banc dels acusats per al seu judici. Només començar, la Fiscalia ha relatat al tribunal el seu historial criminal i administratiu: l'home –que va arribar a l'Estat després de ser expulsat de Xile per una temptativa d'homicidi– va intentar regularitzar la seva situació fent-se parella de fet. Aquest tràmit el va fer quan ja estava preventivament a la presó pels atacs sexuals.

Segons ha revelat la fiscal del cas, Alexandra García Tabernero, un error administratiu va propiciar que el reclús pogués aturar durant un temps el seu expedient d'expulsió. L'home va ser inscrit amb una data de naixement diferent i això va fer que li tramitessin un nou document d'identitat. En el primer hi constava la seva situació irregular a l'Estat, així com l'antecedent per la temptativa d'homicidi. Però amb el segon expedient estava net i va poder sol·licitar un permís de residència. L'error es va detectar i es va poder resoldre. La fiscal ha demanat al tribunal que si finalment decideix condemnar l'home, substitueixi l'última part de la pena per l'expulsió definitiva de l'Estat i li prohibeixi tornar-hi durant una dècada.

Tot i que els Mossos d'Esquadra responsabilitzen l'acusat de fins a cinc agressions sexuals, una no es va poder provar totalment i només se'l jutjarà per quatre dels atacs. Inicialment la fiscal demana 19 anys de presó per al processat. Caldrà veure, però, si aquesta pena s'acaba elevant al final del judici, en cas que el ministeri públic decideixi aplicar la nova llei del només si és sí, que castiga més durament els abusos sexuals i planteja nous agreujants per a les agressions sexuals.

Una prova pionera

La primera sessió del judici s'ha acabat suspenent perquè el tribunal i la defensa tinguin temps d'analitzar si convé afegir al judici una prova pionera: la fiscal ha demanat la declaració com a pèrit d'un analista de conducta del cos de Mossos d'Esquadra perquè pugui connectar tots els casos que s'atribueixen a l'acusat i descriure el seu patró de comportament. Aquest tipus de prova s'ha utilitzat en judicis contra organitzacions criminals al Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional, però no en casos d'agressions sexuals.

Per a l'acusació és clau poder atribuir les quatre agressions a l'home, ja que la defensa té intenció de posar en dubte l'autoria dels atacs pel fet que l'home portava la cara coberta en el moment dels fets. En aquest sentit, la fiscal ha demanat també una pericial fotogràfica, així com la incorporació d'un informe que evidencia les modificacions que l'home havia fet a la seva bicicleta de repartidor per intentar acreditar que portava aquest vehicle en tots els casos. La previsió és que l'home declari com a acusat aquest dimecres i que després ho facin les víctimes a porta tancada.

stats