Violència Màsclista

Atenció presencial i en menys de dues hores per a víctimes de la violència masclista

El Govern desplega un equip de 33 professionals que estarà disponible les 24 hores i podrà atendre també l'entorn de la víctima

Natàlia Fenollosa
3 min
unnamed

BarcelonaUn equip de 33 psicòlogues atendrà de manera presencial les urgències de les víctimes de violència masclista arreu del territori català. Aquest servei, que ja operava de manera puntual, s'ampliarà a partir ara amb la creació del nou Servei d'Intervenció en Crisi (SIC), format per professionals que es podran desplaçar a qualsevol punt de Catalunya en un màxim de dues hores per oferir assistència a dones que hagin patit agressions físiques o psicològiques amb "potencial traumàtic". Segons ha explicat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, les psicòlogues estaran disponibles les 24 hores del dia, durant tot l'any, i el servei es podrà sol·licitar "per a totes les violències masclistes que comprèn la llei", entre les quals també hi ha la familiar, la laboral, l'educativa o la digital.

L'objectiu d'aquest servei és “minimitzar l'impacte de la situació de crisi" en les dones i "mitigar els trastorns psicològics a mitjà i llarg termini”, tal com ha explicat Verge en la presentació d'aquest nou model a Manresa. Aquesta nova unitat mòbil està destinada a persones que hagin patit qualsevol mena de violència masclista i es podrà activar trucant al telèfon 900 900 120, però també l'activaran els Mossos, serveis socials i especialitzats. Des d'Igualtat s'ha volgut deixar clar que la línia d'emergència oferirà una atenció especialitzada i, amb el contacte amb la víctima, es valorarà l'activació del SIC en els casos que ho requereixin. El servei tindrà una durada limitada d'un a tres dies, tot i que es podrà allargar fins a set, perquè l'objectiu és "pal·liar el primer impacte".

Inicialment, el SIC es va posar en marxa el 2008 i s'activava en casos molt concrets, amb un màxim de 15 atencions a l'any. Ara, el nou servei compta amb un pressupost d'1,2 milions d'euros i té capacitat per fer 560 operacions anuals. La directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, ha subratllat que una primera ajuda emocional ràpida és clau per atenuar l'impacte emocional i limitar els trastorns psicològics a mitjà i llarg termini.

Rosich ha volgut remarcar que alguns dels criteris clau per a l'activació del SIC seran la voluntat expressada de la víctima, l'impacte dels fets en la seva salut mental i l'estudi de la situació. En cas que sigui un episodi de risc o que la víctima requereixi atenció mèdica immediata, s'activarà un altre tipus de servei. El nou Servei d'Intervenció en Crisi disposarà de sis equips que es distribuiran pel territori, s'adaptarà a les necessitats de cada persona i tindrà la capacitat d'expandir l'atenció professional a la família, comunitat o entorn professional de la víctima. També estarà a disposició dels professionals que estiguin en primera línia i sol·licitin l'acompanyament.

No cal que els fets siguin recents

Igualtat va anunciar que l'atenció del 900 900 120 era per a totes les per víctimes d'agressions sexuals, independentment de si els fets eren recents o no. En la mateixa línia, el SIC atendrà totes les persones que ho necessitin, tant si es tracta d'una emergència recent com si la persona entra en una situació de crisi anys després dels fets. La consellera ha emfatitzat que són molt conscients dels processos que passen les víctimes de violència masclista, i el nou servei està especialitzat en casos de violències sexuals. "Entenem que les dones demanen ajuda o denuncien quan poden fer-ho, quan surt el trauma per la violència viscuda", remarca Verge.

Sent aquest tipus de violències les més invisibilitzades, la consellera ha posat en relleu les últimes dades publicades a Catalunya de l'enquesta de violències masclistes, on s'indica que el 73% de les dones han patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida. D'altra banda, la consellera ha deixat clar que el model ha de fugir de la revictimització de les víctimes i que el nou Servei d'Intervenció en Crisi està preparat per atendre tots els casos.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats