El volcà se supera cada dia: més lava, més explosions i més terratrèmols

Els experts preveuen més tremolors i confien que no augmentin les colades i no s'arrasi més superfície

ARA
2 min
El volcà de La Palma ja té 10 colades

BarcelonaQuan ja fa més d'un mes que va entrar en erupció, el volcà de La Palma està en la seva màxima activitat i es continua superant cada dia, amb desbordaments constants de lava, noves boques, cada vegada més tremolors de terra i més vibracions causades per la vibració del magma a l'interior. Segons el portaveu de l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), David Calvo, el volcà està "en el moment de més activitat". Ha afegit que "l'emissió de 53.600 tones de diòxid de sofre en un dia és un disbarat". El volcà té ara cinc boques eruptives per les quals escup lava i algunes sortides per on treu lava més líquida. En total hi ha deu colades.

En les últimes 72 hores s'han accelerat els esdeveniments al Cumbre Vieja, amb desbordaments, trencaments parcials dels cons del volcà, obertura de fissures i la caiguda de "grans avingudes" de lava que transcorren majoritàriament per la primera colada, la que va arribar fins al mar i ha format un delta que no para de créixer. Les altres dues colades que estan molt a prop del mar avancen lentament, com la resta, que estan bastant frenades.

El que més preocupa ara mateix és que el con principal del volcà pateixi una gran deformació i això influeixi en la direcció dels rius de lava. Segons la directora de l'Institut Geogràfic Nacional a les Canàries, María José Blanco, les noves boques que han sorgit en les últimes hores tenen "la direcció òptima" per no causar més desperfectes. De fet, tot i les grans avingudes de lava que discorren per La Palma, la superfície afectada ha augmentat ben poc en les últimes 24 hores: han quedat arrasades 5 hectàrees més i 16 edificacions més (ja en són 2.162).

Pel que fa a la sismicitat, se n'està registrant un augment important, amb terratrèmols d'intensitat 4 a 10 quilòmetres de profunditat (fa unes setmanes es registraven a 40 km sota terra) i es preveu que en les pròximes hores se'n detectin d'intensitat 6. Però, tot i això, el comitè científic del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries no veu motius per adoptar més mesures de prevenció que els consells que ja ha difós a la població, perquè els danys que es preveuen són la caiguda de petits objectes.

Les famílies que tindran prioritat

El conseller d'Obres Públiques, Transports i Habitatge de Canàries, Sebastián Franquis, ha revelat aquest dilluns una xifra que fins ara no es coneixia: 154 famílies han perdut el seu únic habitatge sota la lava. Aquestes famílies són les que tindran prioritat quan es reparteixin els pisos i els 200 mòduls prefabricats que el govern canari comprarà i instal·larà com a habitatges en alguns ajuntaments.

stats