Societat 05/09/2014

Només 40 famílies demanen una escola en castellà per als seus fills

La majoria de peticions són anteriors al decret de Wert sobre els 6.000 euros. Ensenyament diu que s'estudiarà cada petició, perquè algunes no compleixen els requisits que marca la llei

Ara
2 min
La llengua que fan servir els professors a l’aula no és un problema, com ho demostra el fet que el 2013 el Síndic no en va rebre cap queixa.

BarcelonaEl curs 2014/2015 arrenca amb les conseqüències de l'aplicació de la llei Wert —que dóna als pares la possibilitat d'escollir la llengua vehicular de l'ensenyament dels seus fills— i la imposició, per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, del 25% del castellà a cinc escoles del país. Finalment, però, només una quarantena de famílies han demanat l'ensenyament en castellà, una xifra semblant a la de l'any anterior. La Generalitat estudia ara les peticions: "S'han d'analitzar perquè algunes són d'alumnes universitaris o escola bressol", ha dit aquest divendres la consellera Rigau durant la presentació del nou curs, que arrenca el dilluns 15.

La fràgil demanda —simbòlica en un país amb més d'un milió i mig d'alumnes— fa pensar que la possibilitat d'obtenir plaça en un centre privat per estudiar en castellà —una conseqüència de la llei Wert, pensada específicament per a Catalunya, que amenaça la Generalitat de descomptar-li 6.000 per cada alumne enviat a una escola privada— no ha tingut cap efecte. A Ensenyament es temia que la norma estimularia la demanda de places en castellà, amb l'esperança que els nens fossin derivats a centres privats. Finalment no ha estat així i, en qualsevol cas, la imposició del govern espanyol que obliga la Generalitat a derivar alumnes cap a la privada hauria estat de difícil compliment, ja que, com ha reiterat Rigau aquest divendres, no hi ha cap centre a Catalunya que faci tot l'ensenyament en castellà. Amb tot, el nombre de sol·licituds pot augmentar, ja que les famílies tenen temps fins a l'inici de curs, el pròxim dia 15. A més, algunes famílies han presentat les instàncies en organismes que no són el departament d'Ensenyament, com ara la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

Pel que fa a la imposició judicial del 25% de matèries en castellà, finalment només afectarà dues de les cinc escoles implicades en la polèmica, perquè en les altres tres els alumnes ja no hi són, bé perquè han canviat d'escola o bé perquè ja han acabat l'educació obligatòria. "Hi estem treballant perquè el compliment de la decisió del TSJC no alteri la filosofia del model d'escola", ha dit aquest divendres la consellera Rigau, que ha afirmat que un cop s'iniciï el curs es faran públiques les mesures que es prenguin en aquests dos centres per complir amb les sentències judicials. Ensenyament farà una "proposta singularitzada" per a aquestes dues famílies, ha dit la consellera, que no ha precisat en què consistirà.

stats