Atemptat
Societat 27/01/2023

Feijóo: “Fa segles que un catòlic no mata en nom de la seva religió”

La comunitat musulmana surt al pas dels atacs mentre l'Audiència Nacional ho investiga com a terrorisme

ARA
4 min
Efectius policials i sanitaris aquest dimecres a la nit al lloc del crim.

MADRIDL'atac mortal amb arma blanca comès aquest dimecres en dues esglésies d'Algesires (Cadis) ha servit a l'extrema dreta per tornar a llançar missatges d'odi cap a la població migrant i, en particular, la població musulmana. Fins i tot el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'hi ha referit en un acte al Círculo Ecuestre de Barcelona. "Des de fa molts segles no veurà un catòlic o un cristià matar en nom de la seva religió", ha dit, tot i que en una intervenció posterior ha intentat matisar les seves pròpies paraules assegurant que "no es pot criminalitzar cap religió". En aquesta segona resposta, Feijóo tampoc no s'ha quedat aquí i ha afegit: "Tots coincidirem que amb caràcter general no hi ha un problema de terrorisme catòlic al món, i en canvi sí que hi ha un problema d'integrisme islamista".

Tant des del govern espanyol com des de la comunitat musulmana han volgut sortir al pas dels atacs. Un dels primers a fer-ho ha sigut el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha demanat no confondre "creença ni ideologia amb fets criminals". "La història està plena de tràgics successos on mirar-nos i dels quals aprendre", ha afegit. Des de la Unió de Musulmans del Camp de Gibraltar també han reaccionat: "Aquesta persona [el detingut] no representa l'islam, ni els valors islàmics ni cap pensament de germandat. Ha estat un cop molt dur per a la comunitat cristiana, i la comunitat musulmana ens hem d'unir contra aquesta xacra", va dir Dris Mohamed Amar, el portaveu de l'entitat, a RNE.

El gruix de la població migrant que hi ha a Algesires és d'origen marroquí, segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística. La localitat té 122.982 habitants, 8.097 dels quals van néixer al Marroc i poc més de 6.000 mantenen aquesta nacionalitat. A la comarca, per la seva situació geogràfica, històricament han conviscut diferents realitats socioculturals i religioses. "La convivència [a Algesires] és d'autèntica germandat", ha reiterat Amar, que ha destacat que la comunitat islàmica de la zona no coneixia el presumpte autor del crim, Yasin Kanza, detingut hores després de l'atac. Amar també ha destacat que "no esperen" que hi hagi "cap problema de radicalització" a la zona. "Esperem que sigui un cas aïllat", ha dit, i ha sostingut que col·laboren "al cent per cent" amb la policia.

"No podem caure en l'error de generalitzar un fet criminal comès per un individu", diu Mohamed El Ghaidouni, delegat de la Comunitat Islàmica Espanyola a Catalunya, en una conversa telefònica amb l'ARA. El Ghaidouni destaca que qualsevol gest en aquesta direcció "trenca l'harmonia i la pau en què viu la societat espanyola". "No s'entén que per fer política s'aprofitin situacions de patiment de les famílies i la societat. A Catalunya tenim molta memòria amb el 17-A, quan un sector de la societat volia aprofitar la situació i els ciutadans van sortir al carrer posicionant-s'hi en contra. Gràcies a això s'han evitat problemes de convivència", recorda.

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Francisco César García Magán, ha manifestat aquest dimecres la seva "condemna més absoluta" a l'atac mortal i ha demanat "no demonitzar" cap col·lectiu ni identificar aquest atemptat amb la religió islàmica. "No podem caure en provocacions, ni tirar més llenya al foc, ni caure en demagògies o identificar terrorisme amb cap fe", ha reiterat. Aquest dijous al migdia centenars de ciutadans s'han reunit a la plaça Alta de la localitat per expressar el seu rebuig i consternació pels fets i han deixat a terra espelmes i estampes religioses.

Amb tot, aquest dijous qui també ha carregat contra Grande-Marlaska ha estat l'alcalde d'Algesires, José Ignacio Landaluce (PP), que ha assegurat que va demanar "més policia" i ha expressat el seu malestar per la falta d'informació sobre la investigació de l'atac. "Li vaig demanar més policia, malgrat que Algesires és de les ciutats més segures d'Espanya i Europa", ha dit en declaracions a la cadena Cope. Fonts del ministeri de l'Interior han destacat que els efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil al Camp de Gibraltar han crescut un 31% durant el govern de Pedro Sánchez. La comarca ha passat de tenir 1.956 agents entre tots dos cossos (el desembre del 2017) a 2.579 (l'agost del 2022), i Algesires ha passat de 1.201 agents als actuals 1.363.

Els Mossos reforcen el patrullatge als centres de culte

Després de l'atac a dues esglésies d'Algesires, que la Policia Nacional investiga com un presumpte cas de terrorisme, els Mossos d'Esquadra han reforçat el patrullatge al voltant dels centres de culte de tot Catalunya, segons fonts consultades per l'ARA.

Alhora, en diversos punts estratègics, com podria ser la Sagrada Família o la catedral de Barcelona, hi ha presència d'agents dels Mossos d'ordre públic. El mateix conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'hi ha referit: ha apuntat que encara que no s'elevi el nivell d'alerta antiterrorista (4 sobre 5) hi ha un protocol a seguir les hores posteriors a un possible atac terrorista fora del territori català, com un augment de la presència policial.

Qui és Yasin Kanza, el detingut?

L'atac mortal va acabar amb la detenció d'un home de nacionalitat marroquina i d'uns 25 anys, segons informa Efe. Yasin Kanza va entrar a diverses esglésies armat amb un matxet de grans dimensions i se l'investiga com a autor de la mort d'un sagristà i per ferir quatre persones, inclòs un capellà. Va perpetrar l'atac cridant "Al·là" i la fiscalia de l'Audiència Nacional ho tracta com un atac terrorista. La hipòtesi inicial és que és un llop solitari i, per tant, que l'atac podria tenir una motivació jihadista. L'agressor vestia una gel·laba negra, segons les mateixes fonts, un símbol que la seva intenció no era immolar-se, ja que en aquest cas s'hauria vestit de blanc. Malgrat tot, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha volgut deixar clar que la Policia Nacional manté totes les hipòtesis obertes i que la investigació sobre les motivacions de l'atac encara està en una fase molt inicial.

Aquest dijous a la matinada, després de la detenció del jove, la Policia Nacional ha escorcollat casa seva i al llarg del dia d'avui s'analitzarà tot el que s'hi ha confiscat. La previsió és que el detingut passi a declarar davant del jutge dilluns, després que la policia hagi sol·licitat una pròrroga del termini de la seva detenció. De moment, malgrat el que han publicat alguns mitjans de comunicació, fonts policials han desmentit que la policia ja estigués investigant l'arrestat "ni en els darrers dies ni amb anterioritat".

Fonts policials també han confirmat que Kanza tenia obert un expedient d'expulsió des del juny, perquè no tenia els papers en regla. "Com que es tracta d'un procediment administratiu amb totes les garanties, l'execució no és immediata", expliquen les mateixes fonts. A més, malgrat l'ordre d'expulsió, el detingut no tenia antecedents penals ni per terrorisme, ni a Espanya ni en cap altre país, de manera que segons la llei d'estrangeria no se'l podia mantenir detingut només per la seva situació irregular.

"Vull traslladar la idea de seguretat als ciutadans d'Algesires. Tenim unes forces de seguretat absolutament professionals i no hi ha cap problema en aquest sentit. Les investigacions s'estan desenvolupant de manera ràpida, com escau, així com la detenció [del presumpte assassí], de manera que certifica la professionalitat dels cossos de seguretat", ha dit el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dijous primer des d'Estocolm i després des d'Algecires, on s'ha desplaçat. El ministre de l'Interior també ha expressat la seva "màxima solidaritat amb la família de la persona assassinada i la població d'Algesires".

stats