Societat 16/08/2018

Zoido admet que hi ha "llacunes" en la investigació de l'explosió d'Alcanar

L'exministre ha defensat que la col·laboració entre els cossos policials va ser fluida

Ara
3 min
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, durant l'entrevista a l'agència EFE.

Madrid / BarcelonaL'exministre de l'Interior i dirigent del PP Juan Ignacio Zoido ha afirmat que hi ha "llacunes" en la investigació de l'explosió de la casa d'Alcanar. Malgrat que ha defensat que la comunicació entre la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra va ser "fluida", ha dit que hi ha alguns aspectes que haurà d'aclarir la investigació judicial.

"Reconec que, quan s'analitza amb posterioritat, un pot trobar alguna llacuna", ha dit després d'afegir que, això sí, la col·laboració va existir i segueix existint. "Institucional i també des del punt de vista policial", ha puntualitzat, segons recull Europa Press.

Qui era ministre de l'Interior quan es van produir els atemptats ha apuntat sobretot a l'explosió d'Alcanar, que va tenir lloc hores abans dels atemptats de Barcelona. Diu que cal saber "quines conseqüències va tenir" i com va ser la col·laboració entre "diferents cossos" policials les hores següents. La investigació ja va confirmar que la casa havia sigut la seu dels preparatius dels terroristes i que, en l'explosió, hi havia mort l'imam de Ripoll.

Encara que no ha volgut respondre a altres informacions sobre la coordinació policial, Zoido sí que ha defensat que l'imam Es-Satty es va radicalitzar després d'haver estat a la presó, on va ingressar per un problema de drogues.

Ciutadans demana la compareixença de Buch al Parlament

Per la seva banda, Ciutadans ha registrat aquest dijous diverses peticions de compareixença al Parlament perquè el conseller d'Interior, Miquel Buch, i tres comandaments dels Mossos d'Esquadra expliquin en comissió parlamentària detalls sobre els atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. El portaveu de Cs a la cambra, Carlos Carrizosa, ha dit en roda de premsa que les peticions s'han registrat aquest dijous i que intentaran que les compareixences es facin a la comissió d'afers institucionals perquè tracten assumptes "de gran abast que sobrepassen les competències de la Generalitat", com ara un suposat viatge dels Mossos als Estats Units per reunir-se amb la CIA. "Ja ha transcorregut un any d'això [els atemptats] i arriba el moment que els ciutadans tinguem respostes de com va anar tot i puguem esbrinar si tot es va fer bé" o es van cometre errors, ha assegurat.

Segons ha pogut saber aquest diari, el viatge a què fa referència Carrizosa va ser de formació, i no tenia res a veure amb l'avís d'un possible atemptat a la Rambla. D'altra banda, aquest avís de possible atac a la Rambla no tenia cap relació amb l'atropellament massiu del 17-A, que va ser improvisat a l'últim moment quan van esclatar per accident els explosius que els terroristes fabricaven a Alcanar. La investigació ha pogut determinar que els terroristes s'havien plantejat uns altres objectius, com la Sagrada Família i el Camp Nou.

D'altra banda, Carrizosa ha acusat els Mossos d'intentar "destruir les proves" sobre els viatges a Washington "a la furgoneta interceptada per la Policia Nacional que es portava a destruir des de la comissaria dels Mossos d'Esquadra". No obstant això, segons fonts amb accés a dades del cas, tota la informació que es va dur a la incineradora de Sant Adrià eren còpies impreses de documents digitalitzats que consten a l'arxiu dels Mossos d'Esquadra i que no s'han esborrat, la qual cosa contradiu la teoria que manté que es van dur aquests papers a cremar per amagar-los.

Sobre el fet, també denunciat pel portaveu de Cs, que els Mossos d'Esquadra "havien negat que tinguessin coneixement dels antecedents de l'imam", val a dir que el cos policial ja ha explicat que va ser un error que el primer informe dels atemptats, fet el dia 21, digués que no constaven els antecedents d'Es-Satty. Tot i això, no s'ha aclarit per què la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no van informar els Mossos que havien investigat Es-Satty el 2005 i el 2006 en el marc d'una operació contra el terrorisme jihadista.

stats