Societat 24/10/2015

Faus, Núñez i Amancio Ortega salven projectes

Emin Capital, que té previst transformar la Torre Agbar en un hotel de luxe, queda fora de la llista d’afectats per la suspensió tot i que no té llicència

X.g.
3 min
Façana de l’antiga seu de Henkel, al carrer Còrsega, que el fons d’inversió de Javier Faus podrà convertir en hotel per silenci administratiu.

Un dels projectes hotelers més emblemàtics, la transformació de la Torre Agbar en un hotel de luxe possiblement de la cadena Gran Hyatt, no consta entre els 35 afectats per la suspensió en la relació que ahir va facilitar l’Ajuntament, tal com ja va avançar l’ARA l’1 d’agost. Però és un cas especial. Forma part d’un grup de projectes que tenen un certificat d’aprofitament urbanístic que els permet tirar endavant el projecte encara que, de moment, no tinguin la llicència. La podran demanar i si s’ajusta a la normativa la podrien obtenir. Així, Emin Capital, que té com a cap visible Jordi Badia Llorens, podria seguir amb els seus plans, després d’haver invertit 150 milions d’euros en la compra de l’edifici.

No és l’únic que podrà tirar endavant els seus plans. Un dels projectes més polèmics, el de l’antiga seu de Henkel, també s’ha salvat. En aquest cas per un altre motiu. Forma part d’un paquet de nou projectes que tenien el termini de tramitació exhaurit i, per tant, queden autoritzats per silenci administratiu. El projecte l’impulsa Meridia Capital, el fons d’inversió immobiliària que lidera l’exvicepresident del Barça Javier Faus. La tinent d’alcalde Janet Sanz, en aquest cas, va culpabilitzar el govern municipal anterior de l’autorització per la seva inacció. No obstant, Janet Sanz va indicar que com que alguns d’aquests projectes tenen molt impacte i rebuig dels veïns, en “alguns casos s’està dialogant per trobar una solució”, i ha inclòs dins d’aquest grup el projecte de l’antiga seu de Henkel al carrer Còrsega, entre Nàpols i Sicília. Meridia va invertir 15,5 milions d’euros en l’adquisició d’aquest edifici, en ple Eixample i a prop de la Sagrada Família, amb la intenció de fer-hi un hotel amb zona comercial. Un altre promotor que també va estar al Barça, Josep Lluís Núñez, ha vist com pot tirar endavant un dels projectes més polèmics, el del Rec Comtal, 17. Aquest cas és el d’un paquet de 36 projectes que tenien la llicència abans que el govern municipal decretés la moratòria. Dins d’aquest grup hi ha altres projectes, com el de passeig Pujades, 11, l’antiga seu dels Mossos d’Esquadra, que el Govern va vendre en el procés de col·locació d’actius immobiliaris.

Ortega salva el seu projecte

Amancio Ortega, principal accionista d’Inditex (Zara, Stradivarius o Massimo Dutti) i que ahir va arribar a ser per unes hores l’home més ric del món segons Forbes, també ha salvat el seu projecte, l’hotel a l’edifici de l’antiga seu de Banesto a la plaça Catalunya, on hi ha la botiga d’Apple. Ortega, a través de la seva societat patrimonial Pontegadea, va comprar el local comercial per 86 milions el 2012. El gener del 2014 va comprar la resta de l’edifici a la Sareb -el banc dolent - per 44 milions d’euros, i uns mesos després va arribar a un acord amb Iberostar, la cadena hotelera de la família Fluxà, per llogar-los l’immoble per fer-hi un hotel de quatre estrelles.

Qui no podrà seguir amb el seu projecte, perquè està afectat per la suspensió, és l’exconseller delegat de Desigual, Manel Adell, que quan va deixar la companyia va vendre el seu 30% i aquest any va comprar l’edifici Condeminas, al passeig de Colom, i estava negociant amb cadenes internacionals per fer-hi un hotel amb vistes al Port Vell. Qui ja va renunciar al seu projecte és el fons KKH, que va comprar l’edifici del Deutsche Bank per 90 milions. Vistes les dificultats, ha renunciat a fer-hi un hotel per dedicar-lo a pisos de luxe.

stats