BIRTHING
Suplements 25/03/2012

Un invent que fa la rehabilitació de lesions tan lúcida com eficaç

Worldwide Integral Rehabilitation Systems uneix exercicis i jocs d'ordinador

Daniel Romaní
2 min
Un conjunt de sensors detecten el moviment de la part del cos que s'ha de rehabilitar i donen la representació gràfica volguda a l'ordinador. PERE TORDERA

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Per restablir la funcionalitat de la mà o del braç després d’una fractura hem de fer milers de moviments. “¿I si aquests moviments repetitius servissin per encistellar, en una pantalla d’ordinador o del televisor, una pilota de bàsquet, o bé per dirigir un helicòpter?”, va pensar fa uns anys Manel Guerris i Larruy, enginyer industrial, MBA per l’Iese i professor associat de l’Institut Químic de Sarrià (IQS). Aquest és l’origen de Worldwide Integral Rehabilitation Systems, l’invent de Manel Guerris, reconegut per l’AIJEC (Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya) com la millor iniciativa empresarial del 2010.

“Vaig estar una bona temporada explorant el terreny”, diu Guerris. “Hi ha prototips, projectes de final de carrera, productes que són utilitzats per centres especialitzats en rehabilitació com l’Institut Guttmann... però res de les mateixes característiques: low cost i amb sensors petits, que detecten el moviment de la part del cos on es col·loquen i traslladen aquest moviment a l’ordinador”.

Aquests sensors proporcionen un alt grau de precisió i són fàcils d’utilitzar, tant pels pacients com pels professionals, assegura Guerris. “La meva dona, que treballa en l’àmbit de la rehabilitació, no va fer mala cara quan li vaig explicar la idea... i vaig pensar que anava per bon camí”, revela. El producte ja està dissenyat, després d’una pila de mesos de feina intensa. Hi han participat professionals de quatre àmbits diferents: l’electrònica, la informàtica, la medicina i els negocis.

Rehabilitar-se jugant

Utilitzant aquest nou mètode, el pacient s’ho passa bé, es motiva més a fer rehabilitació i la fa més còmodament. No cal que es desplaci a un centre, la qual cosa suposa un estalvi, tant per al pacient com per al centre.

“La rehabilitació és més eficaç que la que es fa amb els sistemes actuals que es fan servir als centres de rehabilitació i als hospitals, basats sobretot en elements mecànics. Podem col·locar els sensors en qualsevol part del cos i podem saber la mobilitat que tenen les cervicals, les lumbars o les espatlles d’una persona amb un marge d’error de tan sols un grau”.

Amb aquest sistema, tant el pacient com el professional que l’atén saben si la rehabilitació s’està fent bé en el mateix moment que es fa l’exercici. “A més, tots els moviments queden enregistrats, de manera que podem veure el progrés amb molt detall”, diu Guerris. “També proporcionem al professional sanitari eines per analitzar els resultats de la rehabilitació i personalitzar-la per a cada cas”, subratlla. Segons Manel Guerris, el giny “és una eina de feina per als rehabilitadors i no pas un substitut”.

Internacionalització

“El nostre propòsit és que sigui un sistema de consum ampli, del qual pugui fer-ne ús tothom que ho necessita”, afirma Ramon Cano, responsable d’operacions de Worldwide Integral Rehabilitation Systems. Cano també destaca la seva intenció d’estendre el projecte fronteres enllà. “Pensem que el producte és aplicable arreu del món, inclosos els països en vies de desenvolupament”, afirma.

La iniciativa va comptar inicialment amb un ajut d’ACC10, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, del departament d’Empresa i Ocupació. “L’any 2011 vam obtenir finançament públic i privat i vam tancar acords amb proveïdors i amb hospitals”. Si tot va bé, el producte sortirà a la venda ben aviat.

stats