10 ANYS DE TWITTER

10 anys de Twitter, gairebé quatre en català

Més de 234.300 tuitaires han configurat el seu perfil per visualitzar-lo en llengua catalana, però la integració està sent lenta i encara no ha arribat ni a iOS ni a Android

Francina Bosch
3 min
La interfície de Twitter en català

BarcelonaEl català va aterrar a Twitter el 5 de juliol del 2012. 6 anys, 3 mesos i 10 dies després de la primera piulada de Jack Dorsey, i després d'una campanya intensa de tuitaires catalans. Un dels seus principals impulsors va ser l'analista de tecnologia i col·laborador de l'ARA Albert Cuesta.

Tres anys i vuit mesos després, més de 234.300 tuitaires han configurat el seu perfil a la xarxa per tal de visualitzar-lo en català, segons el recompte diari que fa la plataforma Twitter 'n' Català, desenvolupada per Data 'n' press.

La xifra ha anat augmentant des de l'arribada del català a la xarxa, però continua sent insuficient. Sobretot, si tenim en compte que el mercat potencial de tuitaires que parlen en català és molt més ampli.

El principal problema és que la integració del català a Twitter ha estat (i continua sent) notablement lenta. De fet, en un inici, els usuaris només podien utilitzar la interfície en català si accedien a la xarxa a través de l'ordinador. Ara també poden fer-ho a través dels seus dispositius mòbils mitjançant la web adaptada per a mòbils. De moment, però, ni iOS ni Android encara no han incorporat el català a les seves aplicacions oficials per a dispositius mòbils, com sí que ha fet Blackberry.

Aquest aspecte és especialment rellevant si tenim en compte que un 80% dels usuaris de Twitter accedeixen a la xarxa, majoritàriament, a través de dispositius mòbils.

Infographic: 80% Of Twitter’s Users Are Mobile | Statista
You will find more statistics at Statista

I encara més: la gran majoria d'aquests usuaris utilitzen telèfons intel·ligents i tauletes electròniques Android i iOS. Concretament, a l'estat espanyol, aquests dos sistemes operatius copen, aproximadament, el 98% de la quota de mercat.

Les vendes de dispositius mòbils Android i iOS a l'estat espanyol. Gràfic de kantarworldpanel.com

La comunitat catalanoparlant basa la seva reclamació en el que consideren un tracte discriminatori. I és que l'aplicació per a iOS, per exemple, ja fa temps que està disponible en llengües com el noruec, el danès, el grec, l'hebreu o l'ucraïnès. Mentre el català continua a la recambra. I és així malgrat que el català ja era la dinovena llengua més utilitzada a Twitter a finals del 2012, segons un estudi fet per la Universitat Cornell (Nova York), l'únic que s'ha fet d'aquestes característiques a nivell mundial.

Estudi 'El Twitter de Babel: mapa de les llengües del món a través de plataformes de microblogging', de la Universitat Cornell  (Nova York)

Val a dir que, actualment, Twitter ja ha posat en marxa el procés de traducció al català de les seves aplicacions oficials tant per a dispositius Android com per a iOS a través de la seva comunitat de traducció col·laborativa. El procés, però, pot ser lent, i les aplicacions optimitzades per a l'ús en català encara es poden fer esperar.

Objectiu: el català a totes les xarxes socials

La de Twitter no és (ni ha estat) l'única lluita de la comunitat catalanoparlant per fer present a les principals xarxes socials una llengua parlada per més de 10 milions de persones al món. Algunes han estat històries d'èxit, com la de YouTube. D'altres (de moment) no.

La Fundació puntCAT va llançar a mitjans del 2014 una campanya per aconseguir que LinkedIn, la xarxa social de contactes professionals, incorporés el català. La campanya es va anar desinflant davant la negativa de la xarxa. Tanmateix, la comunitat catalanoparlant no s'ha donat per vençuda i la petició ha tornat a agafar embranzida amb una nova campanya, aquest cop impulsada per la Plataforma per la Llengua.

El repte és que l'oferta i el consum de productes digitals en català incrementi d'acord amb les dimensions demogràfiques de la llengua.

Un aspecte clau, sens dubte, és la conscienciació. És a dir, en el cas concret de Twitter, que cada vegada hi hagi més tuitaires que optin pel català en els seus perfils, seguint l'estela de comptes amb un elevat nombre de seguidors que ja han fet el pas. És el cas, per exemple, del perfil del F.C Barcelona en català (@FCBarcelona_cat, amb 5.240.781 seguidors), els jugadors de futbol Sergi Roberto (@SergiRoberto10) i Bojan Krkić (@BoKrkic) i alguns mitjans de comunicació, com Televisió de Catalunya (@tv3cat) i el perfil general del diari ARA (@diariARA).

Podeu veure els usuaris de #twitterencatala amb més seguidors aquí

stats