Publicitat
Publicitat

PRESSUPOSTOS DE 2017

La Generalitat xifra en 240 M€ més la bestreta que li ha anunciat l’Estat

El deute baixarà en relació al PIB per primer cop en tota la crisi, segons el Govern

La previsió d’ingressos que va presentar ahir el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, inclou una xifra que la Generalitat ha calculat basant-se en les seves pròpies estimacions i ignorant el que l’Estat els ha comunicat. En el projecte de pressupostos presentat ahir la bestreta (els diners que el govern central avança dels impostos que formen part del sistema de finançament) és 240 milions superior a la xifra anunciada per l’Estat. Junqueras va defensar aquesta estimació perquè el govern de Madrid, com que té els pressupostos prorrogats, manté de moment per a les comunitats la mateixa xifra global de bestretes que l’any passat. Però, segons Junqueras, la millora de l’economia farà que la xifra de recaptació s’hagi de revisar a l’alça quan l’Estat faci els seus comptes per al 2017. El vicepresident va defensar que aquesta estimació s’ha fet de manera “prudent” i “realista”, tenint en compte la mitjana del pes de les bestretes sobre el PIB els últims anys.

A més de l’estimació de bestretes, el Govern ingressarà 1.616 milions d’euros per la liquidació del pressupost del 2014. Una liquidació que arribarà en principi a l’estiu, i que va portar Junqueras a tornar-se a queixar del sistema de finançament, perquè cada any s’eixampla més la diferència entre el pressupost i la liquidació, i l’Estat aconsegueix així finançar-se a tipus d’interès zero durant uns dos anys i mig.

Per la banda dels ingressos, els nous impostos -com el de les begudes ensucrades- i la modificació dels existents aportaran quasi 110 milions d’euros el 2017 (181 si s’apliquessin un any sencer), però totes les pujades d’impostos des del 2012 comporten uns ingressos addicionals de 1.281 milions l’any 2017.

77.000 milions d’endeutament

Una fita dels comptes per al 2017 és que, per primer cop durant la crisi, el deute baixarà en relació al PIB. El descens és de quatre dècimes i els quasi 77.500 milions d’endeutament que hi haurà suposaran un 35,4% del PIB. No obstant, en xifres absolutes, l’endeutament seguirà augmentant. Això sí, un 1,6%, l’increment més baix des del 2007.

Els pressupostos s’han fet amb un objectiu de dèficit del 0,5% del PIB. El Govern ha optat per aquesta xifra, aprovada pel Consell de Política Fiscal i Financera (però encara no ratificada pel Congrés), malgrat que considera que el dèficit català, segons la seva interpretació de la llei d’estabilitat i després de l’ampliació dels objectius que Brussel·les va concedir a l’estiu, hauria de ser d’un 1,18%. Si fos així, la Generalitat tindria un marge de 1.540 milions addicionals. Junqueras va justificar que havien escollit el 0,5% per evitar comptar amb ingressos que després no arribin, malgrat que encara confia que el dèficit autoritzat pugui variar a l’alça.

La inversió prevista als pressupostos és de 1.575 milions d’euros, la xifra més alta des del 2013, però en nivells encara de l’any 2000. A més, 1.032 milions estan compromesos per a finançaments estructurats del passat, per la qual cosa la quantitat destinada a noves inversions serà d’uns 500 milions.La baixada dels tipus d’interès té un efecte positiu per als pressupostos, ja que els interessos cauran a 799 milions, és a dir, 64 milions menys que els previstos per al 2016 i 400 milions menys que el 2015.

Els pressupostos preveuen una despesa total del sector públic de la Generalitat de 28.310 milions, un 3,6% més que al pressupost del 2015, l’últim aprovat. El Govern preveu que l’economia creixi un 2,7% -enfront del 3,4 del 2016-, per l’impuls del consum però també del sector exterior i de l’impacte de la inversió estrangera directa.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT