CORRUPCIÓ PALAU DE LES ARTS
Efímers 21/01/2015

Helga Schmidt, detinguda i destituïda

La policia escorcolla el Palau de les Arts buscant informació sobre possibles comissions il·legals

Salva Almenar
3 min
FUNCIÓ POLICIAL AL PALAU DE LES ARTS 
 Els agents de la policia judicial es van convertir en els actors principals del Palau de les Arts de València. Des de primera hora de matí un fort desplegament policial va escorcollar les oficines de l’òpera per buscar documentació que puga provar les presumptes irregularitats en la gestió del centre cultural comeses per la seua ja exintendent Helga Schmidt.

ValènciaEl Palau de les Arts de València va viure ahir la pitjor funció de la seua història. El coliseu operístic va ser ocupat des de primera hora del matí per desenes d’agents de la policia judicial que tenien l’ordre de buscar documentació relacionada amb la investigació que està fent la Fiscalia Anticorrupció sobre presumptes irregularitats en la gestió de la seua intendent, Helga Schmidt, a qui s’acusa d’haver cobrat comissions irregulars als patrocinadors del teatre.

Durant l’escorcoll de les oficines, agents de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) van detindre dues persones: la intendent i màxima responsable del funcionament diari del Palau, Helga Schmidt, i l’exgerent del coliseu Ernesto Moreno. A més, la policia va precintar el despatx de la intendent i les àrees econòmica i de recursos humans amb l’objectiu que el personal pogués treballar amb certa normalitat.

La investigació que duu a terme la Fiscalia naix de la denúncia d’un extreballador del Palau que alertava de diverses irregularitats lligades amb suposats cobraments relacionats amb els patrocinadors del recinte. Aquest document, que va arribar a les conselleries d’Hisenda i Cultura, va motivar l’elaboració d’un informe de la Intervenció de la Generalitat l’any 2013 que, si bé no va constatar que la intendent Helga Schmidt cobrara comissions irregulars, conclou que hi havia deficiències en la gestió del recinte.

El document elaborat per la Intervenció -fet públic dilluns per Esquerra Unida- assenyala que la intendent va formalitzar contractes que incomplien la llei, en adjudicar sense publicitat ni concurrència contractacions a l’empresa Patrocini de les Arts, de la qual Schmidt era consellera. L’informe explica que del 14 de març del 2008 al 30 d’octubre del 2009 la intendent va formar part del consell d’administració d’aquesta societat creada per captar nous patrocinis per al Palau. Patrocini de les Arts hauria percebut en concepte de mecenatge un 30% dels primers contractes de patrocini i un 10% per nous contractes amb patrocinadors antics o per les pròrrogues de contractes ja existents, segons el contracte amb la fundació, pel qual es van abonar tres factures per 42.040 euros. L’informe també detalla l’existència de dos pagaments a la societat Viva Europa June 24th, que tenia com a administrador únic Patrocini de les Arts, per l’organització d’un esdeveniment el 2009 per un import de 348.000 euros.

Les irregularitats, que des de la Generalitat Valenciana s’assegura que estan corregides des que es van rebre les advertències de la Intervenció, es deuen al fet de no haver aplicat les normes i principis de la llei de contractes del sector públic en els contractes subscrits amb Patrocini de les Arts i amb Viva Europa June 24th, així com al fet d’haver eludit els principis de llibertat d’accés a les licitacions, publicitat i transparència.

Això és “especialment rellevant” en aquest cas, assenyala l’informe, perquè els contractes els signava Schmidt com a intendent del Palau quan de manera simultània era representant i consellera de l’entitat adjudicatària. A falta que la justícia determine si les comissions eren il·legals, és segur que eren irregulars, ja que el càrrec que va ostentar Helga Schmidt en Patrocini de les Arts era incompatible amb el d’intendent, segons la llei d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

Destitució de Helga Schmidt

La detenció de Helga Schmidt va tindre una conseqüència immediata, ja que el Consell va decidir apartar-la temporalment del càrrec. Una decisió que l’oposició reclamava des del moment que es va fer pública la denúncia de l’extreballador que acusava l’encara intendent -ara sense funcions- de cobrar comissions irregulars, i que des de la Generalitat s’havia ajornat fins al moment que la Fiscalia determinara si la intendent les havia cobrat o no. La detenció, però, va precipitar els fets.

stats