Terres de Lleida 28/05/2019

Del Crist de la Passió al Mascle Cabró

G.m.
2 min
Imatge del vídeo Passatges, de Xavier Marrades.

CerveraXavier Marrades ha ideat una peça d’autor inspirada en Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 que, amb el títol de Passatges, de manera purament visual i ometent l’ús de la paraula, pretén generar impacte i curiositat. Es tracta d’una aproximació poètica a Cervera a través dels seus paisatges i dels seus elements populars, com ara la Passió Medieval o l’Aquelarre. El discurs, dins del realisme màgic, es mou en la dimensió quotidiana i al·legòrica de les coses i ens remet a la idea de cultura com a expressió de l’ànima d’una comunitat.

Marrades és un cineasta documental cerverí format a Barcelona i Nova York, on va viure durant deu anys. El seu és un cinema d’autor, amb una mirada molt particular que s’ha anat forjant en tots els seus treballs. En definitiva, un autor contemplatiu que busca la dimensió universal i la bellesa de la nostra quotidianitat i les petites coses.

La inspiració de Marrades en ‘Passatges’

La inspiració de Marrades a l’hora d’aproximar-se a la capital de la Segarra se centra en dos conceptes clau: ànima i cultura. La primera, “perquè és la part espiritual i immaterial de cada ésser, i la ciutat també en té: traspassa persones, animals i la terra sobre la qual està construïda. Ens parla de la idea d’un inconscient col·lectiu”, explica l’autor de Passatges. I la segona, perquè, “com tota creació humana -material o immaterial- identifica les persones que comparteixen una realitat i connecta passat amb futur, individu amb univers”.

D’aquesta manera, ànima i cultura ens parlen de l’arquitectura espiritual d’una ciutat, “i Cervera, en aquest sentit, és un lloc ric i singular”. “El nostre repte -explica Marrades-és trobar la manera de llegir-ne la part intangible i, en essència, hi ha dos elements que ens funcionen com una matriu de l’univers cerverí, memòria i terra, que obren la finestra a una espiritualitat senzilla”. Una manera, segons el cineasta, de veure i relacionar-se amb les coses que ens connecten amb el món on vivim.

“Més enllà de l’estereotip rural/urbà, cal reivindicar el valor positiu que això transmet en un món globalitzat i cada cop més desconnectat de si mateix”, conclou l’autor.

stats