Terres de Lleida 23/09/2017

Amat Baró: "La poesia catalana és un món absolutament 'caïnític', però ja em va bé"

Imma González
2 min
Amat Baró, durant la presentació del seu últim llibre el passat dimecres

LleidaEl lleidatà Amat Baró és considerat una de les joves promeses de la poesia catalana actual. Amb només 35 anys i quatre llibres de poesia a les espatlles, l'Amat ha recitat per bona part del país, i moltes vegades ho fa acompanyat del seu pare, el cantautor Xavier Baró, amb qui ha creat l'espectacle ambulant 'Catalunya i joglaria'. Ara el poeta presenta la seva quarta publicació, 'La marca de Caín', on a través dels seus poemes explora les malures de l'esperit postmodern amb una condemna original com el plor del primer ésser humà. L'Amat, com la resta de la humanitat, és fill de Caín i, lluny de refusar-ho, no només ho accepta, sinó que converteix aquesta condemna, aquesta maledicció, en un do.

Per començar, parla'ns del teu últim llibre i de què significa per a tu.

'La marca de Caín' és una mena de llibre religiós que recull el moment en el qual Caín, el fratricida, és expulsat i condemnat a no rebre fruits de la terra que treballa. Ell adverteix Déu que algú el voldrà matar i aleshores Déu l'assenyala, i d'aquesta manera, si algú el toca, serà condemnat set vegades. Aquest personatge, que és castigat i estimat per Déu al mateix temps, és el fil conductor del llibre.

Aquest és el quart llibre que publiques. T'atreviries a fer una mica d'autoanàlisi de la teva evolució des del primer, 'Abracadabra'?

La teva obra és cada cop més introspectiva, doncs.

L'única il·lustració que hi ha al llibre és un retrat que et va fer Jordi

Qui és el joglar galàctic?

El joglar galàctic soc jo.

Però és el teu 'alter ego' o, per contra, ets tu al cent per cent?

És una part de mi. Jo soc un joglar galàctic, perquè a diferència del 99,9% dels poetes d'aquest país, i segurament del món, la meva influència primordial és la contracultura que rebota des de Califòrnia als anys 60 i que passa pels cervells de Pau Riba i de Sisa, que són els galàctics i els il·luminats d'aquest país. A partir d'aquí jo trobo els meus poemes.

Quin és el teu poema preferit de 'La marca de Caín'?

No hi he pensat mai. Li tinc una especial estima a "Cafè Univers" pel que va significar en la meva adolescència i a "Lizano de Natzaret" perquè és el poema que va trencar els murs de contenció perquè jo expressés tot el que volia expressar.

Fa quatre anys naixia el cicle 'A cau d'orella' i està a punt de començar la cinquena edició. T'esperaves aquesta rebuda i aquesta continuïtat aleshores?

És una bona ciutat per a un poeta, Lleida?

Tots els artistes es nodreixen d'altres arts per inspirar-se. Quin art t'inspira més a tu?

Per acabar, podries parlar-nos una mica dels teus projectes futurs?

stats