Terres de Lleida 29/07/2020

L’art de reinventar-se

Música, art, dansa i cultura, molta cultura, en la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que porta el mateix nom

Silvinaction
2 min

AgendaArrels i música sota els estels

A finals del segle XX una iniciativa popular va impulsar la restauració de l’antiga ermita romànica de Sant Miquel de Pui, malmesa pel pas del temps. L’engrescament de la ciutadania pobletana va refer, pedra a pedra, part del seu patrimoni arquitectònic.

El cicle de música Orígens mira de recuperar les seves arrels i alhora reconstruir, compàs a compàs, l’activitat cultural desballestada en gran manera per la pandèmia el 2020. Natura, territori, aforament limitat i música en directe són els ingredients d’una “programació d’estiu en l’emblemàtic” emplaçament a la Pobla de Segur. Els concerts del cantautor solsoní Roger Mas el 7 d’agost i el folk-rock psicodèlic d’El Petit de Cal Eril el 8 d’agost fondran l’ahir i l’avui sota l’esguard dels estels.

Empremtes de ‘street art’

Passejar per la població noguerenca de Penelles és deixar-se endur per l’encís efímer dels seus grafitis. Durant quatre anys, una vuitantena d’artistes han anat deixant la seva empremta i una part de la seva ànima als murs penellencs.

La 5a edició del GarGar, que s’ha repensat per “continuar donant veu i visibilitat a l’art”, homenatjarà els inicis grafiters “subterranis i marginals”. Txus Montejano, Musa71 i Zach Oreo són tres dels deu muralistes que faran les seves intervencions durant tot el mes d’agost. La incertesa del moment marcarà l’agenda de les activitats paral·leles que s’aniran anunciant setmanalment. L’obra Omnipresent de Berni Puig, finalitzada recentment, és el primer tast de l’edició, que comptarà, a més, amb exposicions gratuïtes i el festival de música Mur Fònic com a novetat.

Coreografiant el temps i l’espai

L’art de compondre moviments amb el cos i els sons es proposa una “mirada a l’aquí, a l’avui, i al passat amb projecció de futur” a la vall d’Àneu. El Dansàneu fuig de la cultura multitudinària i abraça la de proximitat. El festival fusiona iniciatives contemporànies amb la dansa, la música d’arrel i el patrimoni natural i arquitectònic.

El Dansàneu, que es durà a terme del 23 al 30 d’agost en vuit poblacions aneuenques, ha adaptat la seva programació a les mesures sanitàries actuals impulsant espectacles a l’aire lliure que afavoreixen un aforament espaiós i segur. Enguany es presenten algunes novetats com un cicle de cinema etnològic i diverses activitats literàries i de natura. Les Impuxibles, El Petit de Cal Eril i Montserrat Selma són alguns dels referents que coreografiaran el temps i l’espai.

stats