CULTURA
Terres de Lleida 29/06/2022

Cervera recupera el pols de l’educació musical

La Càtedra Emili Pujol tornarà a rebre alumnes internacionals

REDACCIÓ
3 min
La JONC és un dels caps de cartell del festival de música cerverí.

LleidaCervera celebra del 16 al 25 de juliol una nova edició de la Càtedra Emili Pujol. Al llarg de 41 edicions, aquest esdeveniment musical s’ha convertit en un dels puntals formatius per a milers d’estudiants de música que han volgut aprofitar l’estiu per aprofundir en els estudis musicals i en el perfeccionament dels seus instruments.

En aquest sentit, destaca el retorn a Cervera dels alumnes internacionals i un notable increment del nombre de professors i de classes respecte a l’edició anterior del Curs de Música, encara molt marcada per la pandèmia.

Paral·lelament, amb l’estada a Cervera de centenars d’alumnes, té lloc un festival de música clàssica, que també s’obre a multitud d’estils com el jazz, el folk i el pop, entre d’altres. La trobada d’aquest any augmenta el nombre de concerts respecte a l’any passat, i presenta la JONC i Joan Dausà com a principals caps de cartell.

D’altra banda, la càtedra inclou, en una de les seves jornades, la fira del món lutier més important del sud d’Europa. Fins a nou cases d’artesans lutiers es reuniran als passadissos de la Universitat de Cervera per mostrar el seu art i el resultat de la seva feina: uns instruments únics i de gran qualitat.

Un violí de 200.000 euros

Com és habitual, la Fira de Lutiers exhibirà instruments d’un valor incalculable. En aquesta edició es podrà veure un violí J.B. Vuillaume de l’any 1829. És un instrument, valorat en 200.000 euros, que ha tingut una especial singladura després que fos robat i posteriorment recuperat al Raval de Barcelona. El violí havia estat propietat del violinista Louis Kaufman, el qual va participar en l’enregistrament de 500 bandes sonores de pel·lícules, com ara Casablanca i Allò que el vent s’endugué. Actualment pertany a Corrado Bolsi, professor del curs i que participarà amb aquest violí al concert dedicat a la Fira de Lutiers que tindrà lloc en el marc del festival.

La Càtedra recupera així tota la seva esplendor després dels temps convulsos per a la cultura i l’educació arran de la pandèmia. D’aquesta manera, Cervera serà durant el juliol l’epicentre de la música clàssica de Catalunya i de l’estat espanyol.

El mestratge integral

El Curs Internacional de Música és un dels més veterans i importants de l’Estat. Una de les novetats d’aquesta edició és la tornada a la seva ubicació tradicional, la Universitat de Cervera, després de l’impàs de l’any passat, en què es va haver de traslladar al conservatori.

També s’afegeix com a novetat la partició del curs en dues parts. Del 16 al 21 de juliol es faran les classes de guitarra, violí, viola, violoncel, contrabaix, clarinet, fagot, saxofon, trompeta, trombó, trompa i banda. Una altra de les novetats d’aquest any és que en aquesta edició s’afegeix el saxo com a nou instrument d’aprenentatge.

A més, s’incrementa notablement el nombre de professors, que passaran a ser 25, tots ells amb un gran prestigi en l’àmbit de la música i la formació, cosa que és un dels grans atractius del curs.

Les inscripcions per a aquesta edició es poden tramitar a través de la web Catedracervera.cat i els interessats tenen de termini fins al 3 de juliol per poder-les formalitzar.

Amb la voluntat de fer arribar a més alumnes la possibilitat d’apuntar-se al curs, l’organització ha renovat l’acord amb La Caixa per poder oferir beques a través de la seva Obra Social.

stats