CULTURA
Terres de Lleida 24/11/2021

Cinema mut amb accent lleidatà

Gerard Martínez Minguell
2 min
Jose R. Madrid és l’autor de la banda sonora d’un dels curts de Chomón.

LleidaEl compositor lleidatà Jose Ramon Madrid ha musicat el curtmetratge Superstition andalouse, de Segundo de Chomón, en el marc dels actes de commemoració dels 150 anys del naixement del cineasta. De fet, Madrid va ser seleccionat l’estiu passat per la Filmoteca de Catalunya, en col·laboració amb l’Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya), per compondre’n la música original.

Amb ell, vuit músics més s’han encarregat de crear la banda sonora per a la resta de curts que van servir al terolenc establert a Barcelona per emergir com una figura imprescindible per entendre els primers anys del cinema, des de la seva implementació amb tècniques artesanals lligades a la fotografia fins a la consolidació d’un nou llenguatge artístic amb una indústria d’abast mundial.

Llibertat absoluta

Superstition andalouse narra la història d’un dona que viu atemorida per por a una altra dona després d’haver-la rebutjat per haver molestat la seva parella. “La protagonista somia que la persegueixen, tant monstres com fantasmes, en una sèrie d’escenes d’allò més delirants”, explica Madrid, que s’ha trobat amb la dificultat de crear una banda sonora des de zero: “No hi havia cap indicació prèvia; és a dir, llibertat absoluta en tots els sentits”.

El músic lleidatà ha optat per bastir un embolcall sonor per al curt amb referències a Bernard Hermann, John Williams i Bebo Valdés a ritme de flamenc, jazz ispaghetti western sense aturador, “a excepció dels moments en què el silenci explica més que la musica”, puntualitza Jose R. Madrid, que també s’ha deixat portar pels seus orígens: al curtmetratge de Segundo de Chomón també s’hi senten els garrotins tan típics de la Terra Ferma, “la rumba dels gitanos de Lleida”, en paraules del mateix Madrid.

La versió definitiva de Superstition andalouse i els vuit curts restants es podran veure el 21 de desembre a la Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya, amb música en directe a càrrec d’una formació orquestral de l’Esmuc.

‘Les Lunatiques!’

La relació de Segundo de Chomón amb Lleida no comença (ni s’acaba) amb Jose Ramon Madrid, sinó que comença i s’acaba amb el pianista i productor lleidatà Josep Maria Baldomà, que s’ha convertit en un referent a la Filmoteca de Catalunya, on ha musicat una quinzena de curts de Chomón. D’aquesta tasca n’ha sorgit l’espectacle Les Lunatiques!, que fusiona l’encant del cinema fantàstic dels orígens de Chomón amb la música en directe de so cinemàtic i híbrid entre instruments electrònics i acústics.

Així, l’èxit obtingut en la seva estrena a Barcelona el 22 de juny passat ha dut Baldomà, amb Martin Leiton i Martí Hostam, a girar per la resta de l’Estat, amb parades al Centre Cultural Conde Duque de Madrid aquest dissabte i el 18 de desembre que ve a Múrcia.

stats