MEDI AMBIENT
Terres de Lleida 31/10/2023

La falta d’aigua arrasa les banquetes del canal d’Urgell

La falta d’aigua arrasa les banquetes del canal d’Urgell

GERARD MARTÍNEZ MINGUELL
2 min
Fulles seques d’un arbre plantat a la banqueta del canal d’Urgell a Bellvís.

MollerussaUn 50% dels 1.376 arbres plantats en el darrer any a les banquetes del canal d’Urgell, concretament en vuit pobles del Pla d’Urgell, han mort. Així ho afirma la Plataforma Canal Viu, que durant el setembre ha fet una diagnosi per comprovar l’estat dels arbres plantats en què també ha constatat que el principal factor que n’ha provocat la mort ha estat la falta d’aigua.

Canal Viu ha fet un seguiment a partir de tres grups d’arbres: vius, morts i crítics. Tot i així, apunten que no ha estat fàcil fer aquesta classificació, ja que entre els arbres vius n’hi ha que es veuen amb “molta força” i d’altres que “van fent” o es veuen més dèbils. En el grup dels crítics hi ha arbres que encara mantenen l’escorça tendra però les fulles s’han assecat o s’estan assecant, de manera que no tenen un bon pronòstic. I s’han considerat morts aquells arbres amb poques fulles o cap però amb el tronc completament sec, sense possible circulació de saba.

L’estat dels paisatges de Ponent

Segons Canal Viu, en general sembla que ha faltat aigua, sobretot als freixes, plataners i àlbers. Lledoners i aurons han resistit millor, ja que són arbres que estan adaptats a viure fins i tot en zones de secà amb potents arrels que van a buscar l'aigua al subsol. Dels àlbers, en canvi, han mort els 34 que es van plantar.

A part de la falta d’aigua, el tipus de sòl també hi ha pogut tenir la seva influència, i és que els arbres plantats en zones fresques i planes, envoltats per herba, han resistit millor que els que estaven en terreny sec i pedregós o fins i tot inclinat, on les corones (l’aigua que queda al regar) eren pràcticament inexistents. També s’han observat altres factors com que les corones que envoltaven els arbres eren petites. Potser suficients per als lledoners i aurons, però des de la plataforma creuen que els freixes, els plataners i els àlbers, en un estiu excepcional per les elevades temperatures i la falta de precipitacions, han resultat insuficients.

Aquestes són les cinc espècies d’arbres que s’han plantat en el marc del projecte Paisatges de Ponent, cofinançat pel fons Feder, la Diputació de Lleida i els municipis participants. Canal Viu esperarà a la primavera per comprovar l’evolució dels altres arbres en funció de si rebroten o no.e

stats