CULTURA
Terres de Lleida 26/04/2023

L’Ecomuseu reivindica la meteorologia

L’Ecomuseu reivindica la meteorologia

G.M.M.
1 min
Algunes de les peces i elements que s’hi poden veure.

Esterri D’àneuAbans miràvem la lluna per tot és una exposició que acull l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, amb l’objectiu de reivindicar la influència de la meteorologia en la vida quotidiana del Pirineu lleidatà als segles XIX i XX. La mostra recull peces vinculades amb antigues formes de predicció del temps o de protecció davant de tempestes o pedregades. Així doncs, la proposta posa el focus en la meteorologia popular en l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

“En un context de sequera i d’emergència climàtica com l’actual, l’exposició adquireix encara més vigència i pot esdevenir una eina per entendre el present a través d’un repàs del passat”, indica Jordi Abella, director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.

Per la seva banda, Júlia Carreras, guia i investigadora de l’Ecomuseu, detalla els quatre àmbits de l’exposició: estudi etnogràfic centrat en la figura de Violant i Simorra; com predir i canviar el temps amb diferents mètodes i creences; la mitologia i el vocabulari, i, finalment, l’evolució i com canvien aquestes maneres de predir amb l’arribada de l’electricitat.

stats