MÚSICA
Terres de Lleida 28/02/2024

El Músiques Disperses torna més mediterrani que mai

El MUD programa a Lleida una desena d’artistes entre el 14 i el 17 de març

POL ISHANDA
3 min
El duo peruà de bass tropical Dengue Dengue Dengue traslladarà a Lleida la seva habitual festa electrònica i selvàtica.

LleidaAl llindar de la boira, i tot just a punt de complir la majoria d’edat, el Festival MUD és l’espai on la frontera entre el ritual ancestral i la modernitat es difuminen tal com si es tractés d’una festa de celebració del solstici primaveral, on els sons són els teixits de la realitat i la música, la llengua universal. Després de 17 edicions, l’esdeveniment de folk inconformista i música d’arrel s’alimenta de ritmes que ens connecten amb la terra i cants que ens fan sentir part d’una tribu global. El seu llegat es defineix pel testimoni d’una marea cultural que ininterrompudament ens ha fet navegar entre el folk tradicional, la psicodèlia, la cúmbia tropical, l’electrònica, el rock i el més prolífic de l’escena d’Istanbul. Enguany marcadament mediterrani, el Músiques Disperses conforma un cartell d’un total de 10 artistes amb predominança de formacions de l’escena popular ibèrica per endolcir-nos els vespres del 14 al 17 de març als recintes del Cafè del Teatre de Lleida i del Teatre de l’Escorxador.

Dijous 14 de març

La inauguració recaurà sobre la multipremiada fadista LINA. L’artista presenta el tercer treball Fado Camões (Galileo MC, 2023), produït sota la batuta de Raül Refree (Rosalía, Sílvia Pérez Cruz), que inclou brillants col·laboracions com la de l’asturià Rodrigo Cuevas, a banda d’un repertori en directe propi de la nova generació de compositors que destil·len la tradició amb un nou llenguatge pop i contemporani. A continuació, el Cafè del Teatre obre el torn per a River Omelet i els peruans Dengue Dengue Dengue. El trio barceloní combina les arrels populars anglosaxones amb pinzellades d’indie-pop a tres veus i una actitud sòlida i compacta, i projecta ritmes provinents del swing i el folk amb una energia visceral als escenaris. Amb la recent publicació del seu EP The bad things we did right (Acqustic, 2023) i un so més rocker i salvatge, prometen ser una de les sorpreses de la nit. La fortalesa de River Omelet donarà pas a un dels instants més eclèctics del festival, Dengue Dengue Dengue. El duo de bass tropical explora sonoritats peruanes i travessa els límits del dub, la salsa, el tribal i la cúmbia psicodèlica. Evocarà així tota una festa electrònica i selvàtica, sempre enlluernada amb uns visuals que segurament no podrem oblidar durant la nit restant.

Divendres 15 de març

La segona jornada esdevé la tanda de l’escena gallega. Primer tindrem el plaer de gaudir de l’actuació de Luar Na Lubre, la formació folklòrica de Galícia més internacional. La banda nascuda el 1986 acapara una trajectòria que inclou dos Discos d’Or i 9 Premis de la Música, entre d’altres. El seu llegat es veu reflectit en l’últim treballLuar Na Lubre XX Encrucillada (Warner, 2023), que, editat en format llibre-disc, recull alguns dels temes més emblemàtics de la seva carrera. Els prendrà la batuta Mercedes Peón, sense cap mena de dubte un dels plats forts del festival. La seva manera poc ortodoxa de comprendre el camí del folk rellueix en el seu últim treball,Deixaas (Altafonte, 2018). Un trajecte comprès entre l’electrònica i la recerca contínua de música d’arrel en sons industrials derivats de la maquinaria pesada de les drassanes dels entorns de Ferrol.

Dissabte 16 de març

El Teatre de l’Escorxador obrirà les seves portes a les Marala, que ens oferiran un espectacle immersiu que promet traslladar-nos a un univers d’aire fresc en el qual la tradició prendrà poder com a força d’innovació. En el seu últim àlbum, Jota de morir (Propaganda pel Fet!, 2022), les artistes formulen tot un homenatge a la presència de la mort en la música tradicional acompanyada de reggaetons feministes i redobles litúrgics. A les 22 hores la festa es traslladarà al Cafè amb Dave Bixby i Judit Neddermann. Bixby és el clar paradigma d’artista de culte de la dècada dels seixanta. Va consolidar la seva carrera dins l’escena psicodèlica, on destaca l’àlbum Ode to Quetzalcoatl (Guerssen Records, 1969), un testimoni cru sobre les addiccions, la depressió i la degradació personal. Seguidament Judit Neddermann ens brindarà LAR (Universal, 2023), treball nodrit directament de la música brasilera i el folklore ibèric, a vessar de sensibilitat i intensa calidesa.

Diumenge 17 de març

Finalment, a les 18.30 hores de l’última jornada podrem adelitar l’espectacle Udolç d’Alba Careta i Henrio. La trompetista i cantant de jazz uneix sinergies amb el cantautor al·legant un projecte que recupera cançons de bressol, reinterpretades des de la delicada perspectiva de la tendresa d’uns arranjaments fonamentats en la calma i la tranquil·litat pròpies de la criança. L’acte de clausura el protagonitzarà Shooglenifty. Provinents directament de les terres altes d’Escòcia, la fusió de melodies tradicionals i ritmes contemporanis defineixen el tarannà d’una de les formacions més representatives de la cultura musical escocesa de les últimes dècades, amb 33 anys acabats de fer.e

stats