SALUT
Terres de Lleida 22/12/2021

Obre la primera consulta sobre massatge perineal a Lleida

Es tracta d’una iniciativa de l’ASSIR pionera a Catalunya

GERARD MARTÍNEZ MINGUELL
3 min
La fisioterapeuta Laia Duaigües en plena sessió amb la futura mare d’una nena de 32 setmanes.

LleidaEl Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Lleida ha obert una consulta específica sobre massatge perineal al CAP Onze de Setembre pionera a Catalunya amb l’objectiu de tenir cura del sòl pelvià durant l’embaràs. “Neix d’una inquietud que copsàvem en les dones i que no podíem resoldre amb una mera maqueta de la zona perineal”, afirma la llevadora Dolors Creus, al capdavant d’aquest servei juntament amb la també llevadora Gemma Lloses.

El sòl pelvià es la part del cos situada a la base de la pelvis i està format per un conjunt de músculs, lligaments i altres teixits que donen suport i estabilitat a la bufeta, la vagina i el recte. “L’embaràs i el part poden debilitar aquesta musculatura, que cal aprendre a contraure per evitar pèrdues després de parir”, diu Dolors Creus, que és l’encarregada d’ensenyar a les parelles a fer el massatge perineal a partir de la setmana 30 de l’embaràs: “Cal aplicar els dits a la musculatura pèlvica per relaxar-ne les tensions i millorar-ne la fortalesa i l’elasticitat. D’aquesta manera reduirem la possibilitat d’estrips o episiotomies durant el part”.

Aquesta consulta obria les portes el 3 d’octubre passat, i des d’aleshores no ha parat d’atendre dones que, de manera voluntària, “demanen un servei que fins ara anaven a buscar a la privada”, admet la llevada, que recomana aquests massatges a totes les usuàries de l’atenció primària: “Embarassades o no, perquè les conseqüències d’una mala salut perineal les podem acabar patint totes”.

Pensar en la mare

La Laura acaba de donar a llum el seu segon fill en tres anys, i el part, natural, s’ha saldat amb un sol punt a la sortida de la vagina. “Ha vingut gros, aquest”, diu amb un somriure a la cara. Segons ella, “la recuperació després del primer part -va sortir-ne sense sutura- va ser rapidíssima gràcies al fet d’haver treballat el sol pelvià durant els dos mesos anteriors”. Per això li costa tant d’entendre que no li oferissin aquest servei des de l’atenció primària. “Tots els esforços es destinen al nadó, i fins a cert punt em sembla normal, però la vida de les dones segueix després del part”, diu la Laura, que afegeix: “Es destinen massa pocs recursos a la nostra salut sexual”.

Així doncs, la Laura va optar per buscar-se una fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià. Parlem amb Laia Duaigües enmig d’una sessió de massatge centrada en la part superior de l’abdomen. “Avui ens dedicarem a relaxar totes les estructures que envolten l’úter perquè la nena tingui més espai”, explica Duaigües, que ha començat per les costelles: “La pacient presenta un dolor continuat en aquesta zona per les dimensions de la panxa, que es comença a encavalcar amb els pulmons. Si fem una mica més de lloc per aquí, la mare també es trobarà molt millor”. En definitiva, “es tracta de pensar en el nadó, però també en la mare, i fer-los sentir més còmodes en el dia a dia”, assegura.

Tanmateix, la fisioterapeuta posa en dubte que aquests massatges els pugui dur a terme algú sense formació. “Es poden fer de manera molt bàsica, però desconec si les llevadores tenen la preparació adient per fer-los”. En aquest sentit, Dolors Creus lamenta que els massatges perineals no esdevinguin un dels plats forts de la formació de qualsevol llevadora, moltes de les quals “no en veuen cap fins a les respectives residències”. De totes maneres, la professional de l’ASSIR conclou: “Referim uns coneixements mínims per poder ajudar les mares a fer-s’ho elles mateixes o amb l’ajuda de les seves parelles, que al principi no ho veuen gaire clar”. Per a ella, “un exemple més que la societat actual continua suspenent en salut sexual, sobretot femenina”.

stats