SILVINACTION
Terres de Lleida 28/02/2024

La primavera comença a treure el nas a Ponent

Teatre, música, agrocultura i cultura, molta cultura, en la secció Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que duu el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Nous paisatges sonors

L’espectacle de canvis que l’entorn natural va traçant a mesura que els mesos passen s’evidencia no només en la seva aparença, pigmentacions o perfums, sinó també en els seus sons. L’ambient acústic dels paratges ponentins es veurà enriquit per dues iniciatives que insuflaran nous paisatges sonors a partir del mes de març.

La 1a edició del Festival Saó de música de Bellvís, que es durà a terme del 2 de març al 20 d’abril, posa l’accent en “les actuacions de destacats artistes i grups del panorama musical lleidatà” com Renaldo & Clara, sense deixar de banda altres formacions catalanes com Cesk Freixas. El Festival Cruïlla Baix Segre, que se celebrarà en una desena d’espais emblemàtics del Segrià el 9 de març, pretén maridar la policromia paisatgística “de la floració dels camps d’arbres fruiters amb música i gastronomia”. Clara Peya, Júlia Colom i Joan Garriga són alguns dels 14 concerts programats.

Brolls d’arts en viu

Abans de l’arribada de la primavera, les primeres brotades d’arts escèniques i musicals comencen a brollar al bell mig de la Ribera del Sió. Del Teatre Casal d’Agramunt emergeix la 6a edició del Cicle Brots, que enguany “aposta pel text contemporani i d’actualitat. El 17 de febrer l’espectacle de clown El petit univers de Marcel Gros va aixecar el teló d’un cicle amb “propostes per a tots els públics, posant especial èmfasi en la consolidació de l’infantil i jove”.

Les actuacions del Cor Galindaina el 8 de març i de Pep Gimeno el 13 d’abril aportaran el toc musical al Brots. Per al públic adult hi haurà una florida de “teatre de proximitat fet per dramaturgs catalans contemporanis i textos que aborden temes d’actualitat i conviden a la reflexió”. Així, es representarà el monòleg La nit del peix kiwi l’1 de març, Austràlia el 22 de març o Instruccions per fer-se feixista, que tancarà la temporada, el 28 d’abril.

Agrocultura a l’Horta

Un dels trets emblemàtics de l’Horta de Lleida és la seva proximitat a la ciutat. Una anella verda que circumval·la la capital del Segrià amb una rellevància vital, històrica, ecològica i cultural. Nombrosos productors i entitats organitzen activitats durant tot l’any per tal que la ciutadania descobreixi i valori aquest pulmó verd. Una d’elles és la Granja Pifarré, que des del 2021 mira de “reivindicar i valorar el món agrari i rural amb propostes agroculturals”.

Enguany ofereixen Les 4 estacions de l’Horta, una iniciativa cultural i artística que pretén conferir “valor a la pagesia i donar a conèixer l’Horta i els seus productes de qualitat i proximitat”. La iniciativa s’ha ideat amb la intenció de palesar que “l’Horta és un espai que pot mostrar el seu atractiu durant totes les estacions de l’any”. La programació anual, que arrencarà el 2 de març, inclou visites, concerts, tallers o propostes escèniques per a totes les edats.

stats