SILVINACTION
Terres de Lleida 27/07/2022

Racons ponentins plens de vida

Música, patrimoni natural i cultura popular, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

Silvina Sànchez
2 min

Espais artístics únics

En ple estiu els espais patrimonials i naturals mostren, pletòricament, el seu llegat arquitectònic, històric i paisatgístic. Quan es va més enllà i esdevenen seus artístiques úniques, el seu enorgulliment s’intensifica de valent. Són nombroses les propostes que posen en relleu els béns culturals locals, maridant-los amb actuacions musicals d’artistes de la zona. El cicle cultural Escenaris Singulars al Segrià, organitzat per l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià, n’és una.

La segona edició, que tindrà lloc en diversos indrets patrimonials segrianencs del 13 d’agost al 4 de setembre, inclou sis actuacions musicals com la del duet folk Lauzeta, la de l’arpista Berta Puigdemasa o la de Pop Piano Quartet. Com a novetat enguany es complementa la iniciativa amb “la gastronomia com a forma d’expressió i identitat del territori, oferint al públic assistent un tast d’algun producte gastronòmic de quilòmetre zero”.

Vivint el present

Algunes teories de la psicologia i de la filosofia sostenen que l’ahir ja no hi és, que el demà encara no existeix i que, per tant, cal centrar-se en viure en l’avui per tenir un millor benestar. Tres festivals de música de format íntim a la província conviden el públic a parar especial esment “al que passi en el moment present per gaudir de la singularitat de les seves propostes”.

Les tres iniciatives aposten per cartells de qualitat i es faran en espais emblemàtics. Cal Jaques de Mollerussa serà l’escenari del Minúscul, que debutarà del 4 al 18 d’agost amb el pop d’autor de Gerard Aledo, Galgo Lento i Olga Zoet. L’Orígens portarà les veus de Gemma Humet, Ginestà i Ramon Mirabet a l’ermita de Sant Miquel del Pui, a la Pobla de Segur, del 12 al 14 d’agost. Finalment, els concerts de Manel Fortià, Irene & François i Eva Fernández ompliran de sonoritats la platgeta del riu de Corbins del 14 al 28 d’agost en el marc del Festival Marges.

Aplec de foc, música i bruixes

Centenars de dones catalanes del món rural van haver de suportar l’estigmatització col·lectiva com a bruixes i metzineres entre els segles XV i XVIII. Gran part d’elles eren persones independents, immigrades, amb una forta personalitat o amb estils de vida poc comuns que van ser falsament acusades, torturades i jutjades per bruixeria. El cartell de la 44a edició de l’Aquelarre cerverí mira d’homenatjar i visibilitzar “aquelles dones sàvies que dominaven les plantes medicinals per curar malalties”.

Després de dos anys, l’Aquelarre, que se celebrarà a Cervera del 26 al 28 d’agost, recupera tots els actes per tornar a ser una “festa més viva i completa que mai”. Durant tres dies, la capital de la Segarra viurà un esclat de cultura popular, foc, tradició, música i espectacles diversos com la Fira del Gran Boc, la Trobada de Bèsties de Foc de Catalunya, l’Aquelarret, la percussió de les Band Tokades o l’aparició del Mascle Cabró.

stats