"El cartell de Ciutadans em sembla fruit d'una mala nit de xupitos": l'anàlisi de Lluís Pastor

Conversa amb el professor de comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya

Els cartells electorals ens donen molta informació. Hi entren en joc molts elements que indiquen quina lectura fan els partits de la campanya de les catalanes del 12 de maig. Avui a l'ARA els analitzem amb el professor de comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Lluís Pastor.

PSC: "Illa sembla un personatge de manga"

Cartell electoral del PSC per a les eleccions catalanes del 12-M.

Pastor qualifica el cartell dels socialistes de "molt ortodox" i en destaca que és "menys presidencialista" del que Salvador Illa ha volgut traslladar als debats. "Li han tret la corbata [...] Potser per captar gent no tan formal", argumenta, després d'assenyalar que el lema, "Força per governar", apel·la al vot útil.

Considera, d'altra banda, que els dissenyadors "potser s'han passat una mica amb el Photoshop": "Aquests reflexos als ulls i aquests blancs fan que acabi semblant més un personatge de manga, que tenen els ulls plorosos i estan fets perquè siguin més estimables".

ERC: "Estan dient que el Procés és una pantalla passada"

Cartell electoral d'ERC per a les eleccions catalanes del 12-M.

"El plantejament de la campanya i del cartell d'Esquerra posa de costat tota l'última dècada processista", afirma el professor de comunicació de la UOC. "Estan dient que prova superada, que aquesta pantalla està passada, no va passar el que volíem i ara ens apropem a la gent", interpreta.

Aragonès, destaca, apareix "tocant les mans d'una persona" i no hi ha cap referència a "la part més dura i ideològica que els ha mogut" durant el Procés. El mateix opina sobre el fet que el president porti una camisa blanca: "Està dient que farem net [...] Ara volem treballar per a la gent i obrir un nou període".

Junts: "És un dels cartells més surrealistes que he analitzat mai"

Cartell electoral de Junts per a les eleccions catalanes del 12-M.

Pel que fa al cartell de Junts, Pastor assegura que és "un dels més surrealistes" que ha hagut d'analitzar mai. Entre d'altres, argumenta, per l'escena que s'hi representa, amb Carles Puigdemont assegut, sense conduir, en el que sembla que és el seient del pilot d'un cotxe en marxa.

Sobre el fet que es posi el cinturó, hi veu una possible referència a fer la independència "amb control", a la vegada que vincula l'anell de l'expresident amb "un compromís espiritual amb Catalunya". Sigui com sigui, conclou que "Puigdemont pujat en un cotxe no remet a res que tingui a veure amb fer front a una situació, sinó a defugir-ho".

Vox: "Tots els seus lemes tenen a veure amb la violència"

Cartell electoral de Vox per a les eleccions catalanes del 12-M.

Pastor afirma que la mirada a l'horitzó d'Abascal, cap "a un lloc del futur o del passat", és l'habitual dels candidats de l'extrema dreta en els cartells electorals, i afegeix que la intensitat de la mirada "fa tremolar les cames". En aquest sentit, també destaca el lema "En defensa pròpia" i conclou que "tots els lemes de Vox tenen a veure amb la violència".

CUP: "El 'Defensem la terra' és polisèmic"

Cartell electoral de la CUP per a les eleccions catalanes del 12-M.

El fet que no aparegui cap persona en el cartell de la CUP respon, segons Pastor, al fet que els anticapitalistes opten per destacar la marca de partit per sobre dels candidats, que canvien molt sovint. El que més destaca del cartell, doncs, és el lema "Defensem la terra", que considera que és polisèmic: "Ens remet al bon cop de falç, una altra vegada en clau processista [...] però també a les manifestacions agràries i, per tant, al suport a la pagesia i al territori".

Comuns: "No sé exactament quin missatge aporta"

Cartell electoral dels comuns per a les eleccions catalanes del 12-M.

Per a Pastor, el cartell dels comuns "deixa una mica a mitges". "No sé exactament quin missatge aporta", diu, i veu incompatible el lema de "La Catalunya que ve" amb un partit que no té "la potència per convertir-se en centre d'un govern". Al marge de la samarreta blanca de Jéssica Albiach i el fet que porti una jaqueta més informal que una americana, l'expert en comunicació considera que el cartell no s'adequa als "valors i elements estructurals de la proposta del partit".

Ciutadans: "Em sembla fruit d'una mala nit de xupitos"

Cartell electoral de Ciutadans per a les eleccions catalanes del 12-M.

Com en el cas de Junts, el professor de la UOC torna a utilitzar l'adjectiu "surrealista" per referir-se al cartell de Ciutadans, que li sembla "fruit d'una mala nit de xupitos". Considera estrany que, tractant-se d'un partit que està al caire de la desaparició, no s'opti per posar la foto del candidat i troba un error que s'utilitzi una imatge feta amb intel·ligència artificial en un moment de denúncia col·lectiva de les fake news.

PP: "És un cartell propi de partit petit"

Cartell electoral del PP per a les eleccions catalanes del 12-M.

Malgrat les bones perspectives electorals del PP, Pastor considera que el cartell electoral dels conservadors és "propi de partit petit", començant per la imatge "juganera" de la noia que hi apareix fent la ve baixa de la paraula "Volem" amb els dits. "No em sembla la campanya d'un partit que, en clau espanyola, vol ser alternativa".

Widget àudio (24)

També disponible a les plataformes de pòdcast: Spotify, Apple PodcastsPodcasts de GoogleAmazon Music i iVoox.

stats