Societat 16/05/2015

El Festival Grec, una plataforma per impulsar les arts escèniques

El foment de les coproduccions i la internacionalització de l’escena catalana són els principals objectius de la 39a edició del Festival Grec, que se celebrarà durant el pròxim mes de juliol

Arnau Romaní
4 min
El grup musical Obeses obrirà el Festival Grec el proper 28 de juny.

BarcelonaÉs el festival de creació per excel·lència de la ciutat de Barcelona. El Festival Grec torna un any més a la capital catalana reivindicant el seu caràcter creatiu, amb l’objectiu d’impulsar noves propostes en diferents àmbits de les arts escèniques (música, teatre, dansa i circ).

Ja des del seu naixement, ara fa quatre dècades, el festival pretenia ser una plataforma per crear nous espectacles, llavors centrats en el món teatral, amb el Teatre Grec de Montjuïc -un espai a l’aire lliure construït expressament per a l’Exposició Internacional de Barcelona l’any 1929- com a seu del festival.

Al llarg dels anys, el festival es va anar estenent a altres modalitats de les arts escèniques més enllà del teatre i a altres espais de la ciutat, fins a arribar al Festival Grec com el coneixem avui en dia: un festival que toca tots els camps de les arts escèniques i que té un munt d’emplaçaments de la ciutat (teatres públics, teatres privats, biblioteques, espais a l’aire lliure, etc.) on se celebren actuacions i espectacles. La seva essència, però, no ha canviat des dels seus inicis: el Grec era i segueix sent una plataforma de creació. Així ho reivindica Ramon Simó, director del Festival Grec per quart any consecutiu: “És un festival per crear; així ha estat i així ha de seguir sent si volem seguir amb aquesta fórmula d’èxit”.

Part de l’èxit d’aquest festival es deu, segons Simó, al foment de les coproduccions entre tots els estaments i nivells del panorama artístic: “Des de l’organització del festival no ens dediquem tan sols a programar espectacles i actuacions; també intervenim coproduint algunes de les iniciatives. Busquem la connexió amb companyies de tots els camps artístics, amb teatres públics, amb teatres privats...”

El treball amb les companyies d’arts escèniques és, de fet, un dels punts clau del festival, perquè enforteix les companyies locals i facilita la internacionalització del teatre i la cultura de casa nostra. Nadia, un muntatge teatral en format documental que va presentar-se al Festival Grec de l’any passat, n’és un cas paradigmàtic. Dirigit per l’afganesa Nadia Ghulam i coproduït pel Festival Grec, el CCCB i la companyia La Conquesta del Pol Sud, Nadia va aconseguir travessar les fronteres del Festival Grec i tenir el privilegi de ser programat durant el mes passat al Schaubühne am Lehniner Platz, un dels teatres més prestigiosos de Berlín. La història recull l’experiència vital d’una noia afganesa que durant deu anys va haver de fer-se passar per un noi fins a poder refer la seva vida anant a viure a Catalunya.

El paper del públic

Malgrat que el Festival Grec vol ser una plataforma per al món professional de la cultura, és sens dubte un festival pensat per al públic. Ramon Simó destaca la feina de comunicació que hi ha amb els espectadors: “Cal refermar la idea que el festival està pensat per a l’espectador i el seu rol és el més important de tot el cicle; el diàleg entre el públic i l’organització ha de ser una constant per donar totes les facilitats que el públic demani -explica Simó-. El resultat és l’establiment d’una relació molt particular de les arts escèniques amb el nostre públic durant l’estiu”. En aquest sentit, Simó destaca la particularitat que el festival se celebri durant el període estival, perquè “l’ambient és diferent del d’un festival convencional; en certa manera hi ha un clima més festiu, de celebració i reivindicació del paper de les arts escèniques”.

D’altra banda, en la línia de donar més protagonisme al públic del Festival Grec, des de l’organització s’ha engegat una iniciativa, en col·laboració amb la plataforma Cooncert, per tal que els espectadors puguin votar quins artistes els agradaria veure actuar al Festival Grec d’enguany. La iniciativa, que aquest any només s’ha posat en marxa en l’àmbit musical però que en els propers anys es podria exportar a altres disciplines que formen part del festival, està sent tot un èxit, amb més de 500 artistes proposats pel públic.

Un altre dels punts sobre els quals s’està treballant en les últimes edicions del Grec és a oferir espectacles dirigits a tots els públics. Per això, enguany se celebra la tercera edició del MiniGrec, una secció del Festival Grec que programa una o dues propostes culturals cada setmana que puguin agradar als nens i nenes. L’espectacle de dansa i efectes visuals màgics El viatge al centre de la Terra -inspirat en l’obra de Jules Verne- o l’espectacle de titelles Petjades, de la companyia Periferia Teatro, són algunes de les activitats que s’inclouen en la programació del MiniGrec.

Més de 100 activitats

El tret de sortida a la 39a edició del Festival Grec 2015 es donarà el 30 de juny amb l’espectacle Obeses 3D, en què el grup musical Obeses interpretarà els seus temes acompanyat de la Banda Municipal de Barcelona. La inauguració oficial, però, serà el dia 1 de juliol, a càrrec de la companyia de dansa contemporània La Veronal i el seu espectacle Vorònia.

En total, s’han programat més de 100 activitats dels àmbits de la música, la dansa, el teatre i el circ. El festival comptarà amb un munt de companyies i artistes tant locals com internacionals. Joan Manuel Serrat, Els Amics de les Arts, Diego El Cigala, Jordi Savall i Yann Tiersen són algunes de les principals propostes musicals. El Grec comptarà també amb grans obres teatrals, com Ninet’InfernO, de Roland Auzet -amb la interpretació de Pascal Greggory i la col·laboració de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya-, o Amor&Shakespeare -una adaptació teatral de Guillem-Jordi Graells de les millors parelles d’amants del teatre de Shakespeare, amb actors de la talla de Jordi Boixaderas, Sílvia Bel o Joel Joan, entre d’altres.

stats