Societat 15/11/2014

L’antiga fàbrica de Can Batlló i la seu de l’Orfeó de Sants es transformen

En el recinte de l'antiga fàbrica s'hi construiran habitatges, l'Escola de Mitjans Audiovisuals i les oficines d'Hàbitat Urbà; mentre que la seu de l'Orfeó serà un equipament que acollirà les entitats del barri

Arnau Romaní
4 min

BarcelonaDesprés de múltiples negociacions, finalment l’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit, d’una banda, que comencin les obres d’urbanització del recinte de Can Batlló i, de l’altra, adquirir la seu de l’Orfeó de Sants. En els dos casos, es tracta d’espais situats a Sants-Montjuïc, un dels districtes amb més activitat veïnal de Barcelona.

Les dues operacions exemplifiquen l’evolució que està experimentant la ciutat a nivell urbanístic, per adaptar-se als espais urbans disponibles. L’Ajuntament actua d’impulsora d’aquesta evolució, tot sovint a partir de les reclamacions que fan els veïns. De fet, en el cas de la transformació de Can Batlló, la plataforma veïnal Can Batlló és per al barri feia anys que reclamava la reurbanització de l’espai perquè tingués una funció social. Així ho va aconseguir l’any 2011 amb la cessió d’una de les naus del recinte, que s’utilitza des de llavors com a espai per acollir entitats del barri, i que disposa d’una biblioteca popular i d’un petit auditori.

Nous edificis, però amb el segell de Can Batlló

La fàbrica de Can Batlló està situada al barri de la Bordeta, tocant a la Gran Via i ben a prop de la plaça Cerdà. Durant molts anys va ser una potent indústria tèxtil, propietat de la família Batlló, una de les més adinerades de la ciutat. Però als anys 60, amb la crisi del tèxtil, l’empresa va fer fallida i, després de passar uns quants anys en mans de l’empresari barceloní Julio Muñoz Ramonet, la fàbrica va haver de tancar.

Ara l’Ajuntament ha posat en marxa un pla que preveu recuperar la totalitat del recinte que ocupava la fàbrica per instal·lar-hi diferents equipaments. L’objectiu de reurbanitzar la zona, a part de poder aprofitar un espai urbà molt ben situat, és dinamitzar el barri, instal·lant-hi diferents edificis que impulsin -a petita escala- l’activitat social i econòmica de la zona. El pla inclou enderrocar una part dels edificis del recinte, tot i que es mantindrà l’estructura d’algunes naus i simplement es reformaran perquè puguin ser utilitzables. De fet, una de les claus d’aquest projecte és aconseguir que, tot i el canvi funcional, Can Batlló no perdi el seu segell arquitectònic de fàbrica tèxtil, directament associat a un període industrialment molt potent de la història de Catalunya.

Tot i que les obres de demolició de les naus encara no s’han acabat, està previst que en les pròximes setmanes comencin ja les obres de construcció d’habitatge públic. En total, hi ha 6 solars destinats a habitatge públic. De moment està previst que durant aquest any es comenci a construir una primera promoció de pisos de protecció oficial, i de cara a l’any que ve comenci la construcció d’una segona promoció de pisos de protecció oficial i de dues cooperatives d’habitatges.

A més de blocs de pisos, el terreny de l’antiga fàbrica de Can Batlló acollirà també dos edificis de serveis: l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) i les oficines de l’àrea d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona.

La nova seu de l’EMAV ocuparà una de les naus de l’antiga fàbrica que toquen directament a la Gran Via. La nau mantindrà l’arquitectura industrial actual i només es reformarà per poder ser utilitzada com a centre per formar futurs professionals de la comunicació audiovisual. El canvi d’emplaçament de l’EMAV es deu a la falta d’espai de la seva actual seu, a la Via Laietana. Amb la nova ubicació, l’EMAV vol ampliar l’oferta de places -de 400 a 600 alumnes per curs-, per poder-se adaptar a la creixent demanda que estan tenint els seus estudis. La rehabilitació de l’espai costarà 11,7 milions d’euros.

Per la seva banda, la nau central del recinte de Can Batlló serà la futura seu de les oficines de l’àrea d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta operació, que es calcula que tindrà un cost de 40 milions d’euros, es pretén unificar aquest departament, actualment repartit en diferents seus de la ciutat.

A més, es duran a terme diferents actuacions de pavimentació, enjardinament i instal·lació de rec, mobiliari urbà, enllumenat públic, abastament d’aigua potable, etc., als espais del recinte, així com als carrers que el rodegen. El pressupost d’aquestes petites mesures és de 2,65 milions d’euros.

Un nou equipament per a entitats del barri

L’adquisició per part de l’Ajuntament de la seu de l’Orfeó de Sants es fa després que la Fundació Privada Orfeó de Sants hagi aturat la construcció d’aquest edifici, situat a la cantonada dels carrers Miquel Àngel i Papin, a causa dels greus problemes econòmics que l’han afectat en els últims anys. L’única sortida viable de la Fundació ha sigut vendre’s l’edifici a l’Ajuntament de Barcelona, que es quedarà els drets de la finca -encara està pendent de l’aprovació per part d’un jutge- i n’assumirà també els costos per acabar-ne la construcció.

El principal objectiu d’aquesta operació és recuperar un espai urbà per convertir-lo en un centre que serveixi de seu a diferents entitats del barri, seguint les reclamacions que fa anys que fan aquestes entitats. Alhora, aquesta operació ha de servir per poder dinamitzar el barri, gràcies al reguitzell d’activitats socials, cíviques i culturals que les entitats organitzen regularment. L’operació serveix també per donar liquiditat a la Fundació Privada Orfeó de Sants, una entitat amb més de 100 anys d’història, que es vol mantenir viva.

Els diners que invertirà l’Ajuntament per poder fer front a aquesta despesa provindran d’una altra operació que està duent a terme en un solar municipal del carrer Viriat, on actualment hi ha un aparcament de vehicles. En aquest terreny s’ha previst construir-hi una residència per a estudiants universitaris, tot i que de moment el govern municipal encara està buscant empreses privades disposades a encarregar-se de la construcció i gestió del projecte.

stats