Societat 26/02/2015

Nacions Unides escull Barcelona per ubicar el seu Centre Especialitzat en Partenariats Públic-Privat

L'ajuntament de la ciutat preveu situar-lo a la Smart City Campus que està promovent

Ara
3 min
barcelona

BarcelonaNacions Unides ha escollit la ciutat de Barcelona per ubicar el seu Centre Especialitzat en Partenariats Públic-Privats en Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (PPP for Cities), un centre de recerca, innovació i assessorament a les administracions públiques de tot el mon en el desenvolupament de projectes, bones pràctiques i estàndards en la gestió i planificació de ciutat a través de la col·laboració entre el sector públic i privat.

La ubicació d’aquest nou centre a Barcelona, consolida la ciutat com a plataforma de recerca i desenvolupament de noves oportunitats de mercat en el camp de les ciutats intel·ligents.

El Centre PPP for Cities té l’objectiu de ser un referent internacional i ajudar a projectar la imatge de Barcelona, Catalunya i Espanya com a centre d’alt valor afegit en el suport a les administracions públiques en el desenvolupament de PPPs relacionats amb la sostenibilitat i qualitat de vida a les ciutats.

Avui s’ha formalitzat a Barcelona l’establiment d’aquest centre que depèn del United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) i que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’IESE. Precisament serà aquesta escola de negocis qui acollirà el centre a les seves dependències i n’ostentarà la secretaria i des d’on s’assessoraran els governs de tots els països del mon que vulguin impulsar partenariats públic privats en l’àmbit de les smart cities. L’Ajuntament aporta una subvenció de 60.000€ anuals pels tres primers anys de funcionament i desenvolupament d’aquest Centre.

L’objectiu és que, a mig termini, aquest centre de referència mundial de Nacions Unides es traslladi al Smart City Campus que està impulsant l’Ajuntament de Barcelona a la ciutat com a clúster de les ciutats intel·ligents.

Un altre centre d’excel·lència de Nacions Unides a Barcelona

United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), a través dels seu programa de Participació Públic-Privada, té el mandat de les Nacions Unides de desenvolupar una xarxa d’International Centres of Excellence on PPP (ICoE) com a eina per ajudar als governs a desenvolupar projectes PPPs de forma eficient i sostenible. El programa es va crear el 2012 com a resultat d’una reunió inter-regional de Nacions Unides del 2009 que va detectar la necessitat de desenvolupar estàndards, guies de bones pràctiques i formació específica en PPPs a nivell internacional.

L’Ajuntament de Barcelona juntament amb l’IESE va presentar candidatura per acollir un d’aquests centres dedicat a les ciutats intel·ligents i sostenibles. Entre els projectes presentats que han aconseguit que el Centre s’ubiqui a Barcelona hi ha el premi europeu Capital de la Innovació 2014-2016, Barcelona Institute of Technology (BIT), Smart City Campus, el projecte de gestió integrada de les xarxes de telecomunicacions de la ciutat (GIX), el sistema operatiu de ciutat (City OS) i City Protocol Society.

Es tracta de projectes que exemplifiquen els models de col·laboració públic-privada impulsats per Barcelona i que contribueixen a promoure la ciutat com a plataforma de recerca i desenvolupament de noves oportunitats de mercat en el camp de les ciutats intel·ligents.

La implantació a la ciutat de l’anomenat Internet of Everything (IoE), així com la cerca de nous models de negoci i les estratègies comercials en el sector de les ciutats intel·ligents, promouen i faciliten la cooperació públic-privada, tot reforçant la competitivitat empresarial i de la ciutat a nivell internacional. Aquests han estat projectes que sens dubte han estat valorats per Nacions Unides per a establir a Barcelona el Centre.

D’acord amb les Nacions Unides, els objectius principals del CE són:

  • Identificar i disseminar bones pràctiques a nivell internacional
  • Crear estàndards de treball per la gestió de projectes PPP
  • Assistir als governs en el desenvolupament de projectes de col·laboració públic privada en l’àmbit de les ciutats
  • Realitzar recerca
  • Dissenyar estratègies de capacitació en el sector pels governs estatals i regionals, en especial dels països amb una menor experiència i afavorir l’intercanvi de coneixement amb països amb més trajectòria en PPPs
  • Facilitar formació especialitzada en PPPs

Barcelona Smart City Campus

La Smart City Campus té la voluntat de concentrar empreses, centres tecnològics i d’innovació, universitats i altres agents relacionats amb la tecnologia i la innovació urbana, per a promoure sinèrgies, generar espais de co-creació (incubadores, laboratoris), i test-beds per a solucions urbanes.

Situat al cor del 22@, integra importants peces del patrimoni industrial de Barcelona com Can Ricart, la Escocesa i Ca l’Alier. La transformació urbanística d’aquests espais en edificis intel·ligents permetrà el manteniment i la revalorització dels elements patrimonials, complementats amb noves edificacions; tot aterrant noves inversions d’empreses com Cisco o Schneider Electric, centres d’investigació de l’àmbit de les TIC, i la seu del Barcelona Institute of Technology (BIT).

stats