Societat 19/01/2015

La plaça del Raspall, punt de trobada per a la comunitat d’ètnia gitana gracienca

El barri encara es disputa si va ser al barri on va néixer la rumba catalana

Ara
2 min

BarcelonaUn dels indrets on es troba la comunitat d’ètnia gitana més nombrosa de Barcelona és el barri de Gràcia. La plaça del Raspall es va convertir en el seu punt de trobada a mig segle passat. Tot i que queden enrere els anys d’esplendor de la plaça en què a tota hora hi havia molta vida, on s’hi feia la festa major i hi naixia la rumba catalana, la comunitat gitana encara hi és present. Recentment, s’hi ha creat l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia.

La plaça del Raspall és una de les més tranquil·les del cor del barri de Gràcia. Cap a mig segle passat, la comunitat d’ètnia gitana va trobar en aquesta ubicació el seu punt de trobada, amb l’antic Bar Resolís com a dinamitzador de bona part de l’activitat.

“Des que vaig néixer, a la plaça del Raspall tota la vida han vingut els gitanos. He crescut aquí, he viscut aquí, he jugat a futbol aquí, hem conviscut aquí, en aquests bancs. Aquí hi havia la perruqueria, on els homes parlàvem de futbol; tenies el bar Resolís, el Joaquín, que donava molta vida”, assegura Ricard Valentí, veí del barri.

Gràcia aplega la comunitat gitana més nombrosa de la ciutat, i encara ara es disputa si va ser al barri on va néixer la rumba catalana. Al carrer de la Fraternitat hi ha una placa dedicada a El Pescaílla on hi diu: “Al número 8 del carrer de la Fraternitat, l’any 1925, va néixer Antonio González El Pescaílla, creador de la rumba catalana”.

També hi ha una plaça dedicada a Gato Pérez i un escrit en la seva memòria a la plaça del Poble Romaní. Gràcies a la seva influència van néixer grups joves de rumba com els Sabor de Gràcia. I també del carrer de la Fraternitat va sortir el rei dels boleros, en Moncho.

Durant uns anys, la Unió Gitana de Gràcia va ser el nucli de la comunitat al barri, on es feien tot tipus d’activitats i es treballava per a l’entesa entre els gitanos i els que no ho són, veïns de Gràcia, i també per combatre l’absentisme i l’abandonament escolar. La unió es va crear l’any 1986, ubicada al carrer de Tordera, i tancava les seves portes l’any 2010. Ara, els joves gitanos del barri han volgut tornar a fer pinya amb la creació de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia.

La seva idea és continuar treballant per a la germanor del poble gitano, la convivència amb els veïns que no són gitanos i per oferir eines d’ajuda a la comunitat, com cursos d’anglès, un espai on poder preparar el currículum per trobar feina o campanyes de joguines per Nadal, com la que van fer enguany. Esperen poder tenir un local aviat per posar en marxa aquests i altres projectes, com recuperar la festa major a la plaça del Poble Romaní, de la mateixa manera com es feia antigament a la plaça del Raspall.

stats