Societat 17/09/2015

El SAIER triplica el nombre de refugiats atesos en els últims tres anys

La majoria són d’Ucraïna però també hi demanen refugi persones de Síria, Veneçuela, Rússia, Hondures o de països asiàtics

Ara
2 min

BarcelonaBarcelona té un servei públic i gratuït, el SAIER (Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats), de gestió compartida amb l’Ajuntament, que fa 26 anys que treballa per acompanyar les persones que migren, les refugiades o les persones que un dia van venir però que han decidit tornar voluntàriament al seu país d’origen.

El SAIER atén mensualment més d’un miler de persones que tenen projectes de mobilitat internacional amb l’objectiu d’afavorir la convivència en la diversitat, la igualtat i la cohesió social a la ciutat de Barcelona.

És un servei gratuït i públic que dóna atenció social, assessorament jurídic i laboral, a més d’informació sobre assistència sanitària, permisos de residència o qualsevol tipus de dubtes o consultes amb relació als serveis o equipaments de la ciutat. Funciona des del 1989, any en què va arribar a la ciutat la primera onada de refugiats procedents de l’Argentina o Xile. L’actualitat, diu Glòria Rendón, coordinadora del SAIER, està fent que la història sigui cíclica.

En els últims tres anys s’ha triplicat el nombre de refugiats que fan servir els serveis del SAIER. “El 2012 vam atendre uns 300; el 2014 van demanar refugi prop de 800 i del gener a l’agost ho han fet més de 1.000″, afegeix Rendón. Les persones que arriben a Barcelona demanant protecció internacional són majoritàriament d’Ucraïna. També ho fan sirians, veneçolans, hondurenys, russos i de països asiàtics.

Nataliya Shitikova n’és un exemple. De nacionalitat ucraïnesa, és una metgessa que va deixar el seu país fugint de la guerra. Té 2 filles, la petita ha nascut a la ciutat i té tots els drets. La gran, que va néixer a Ucraïna, té assegurada l’escolarització i la sanitat. Com que no pot pagar un advocat, la Nataliya visita el servei municipal per sol·licitar el permís de residència i saber com pot convalidar els seus estudis superiors.

Tot i que el nombre de refugiats que demanen asil ha crescut, les persones que més s’atenen al SAIER són immigrades. És una única porta que dóna accés a moltes altres alternatives ja que treballen amb entitats, com el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Creu Roja o l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

stats