Societat 24/02/2015

Subvencions per millorar els locals culturals de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’ICUB, fa una inversió de 400.000 euros per ajudar llibreries, galeries d’art, espais de creació i sales de música en viu

Arnau Romaní
3 min
La sala Razzmatazz, un dels equipaments que rebran l’ajuda de l’ICUB.

BarcelonaSón temps difícils per a la cultura. Dijous passat es presentava un informe elaborat per l’OCC (Observatorio de Cultura y Comunicación), en col·laboració amb la Fundación Alternativas, en què s’alertava que el sector cultural ha de reactivar-se immediatament si no vol caure en una situació crítica per la disminució del consum cultural que s’està produint a l’Estat en els últims anys.

Entre les causes principals d’aquesta disminució, l’informe destaca l’arribada de l’era digital i la falta de rumb per part del govern estatal en política cultural. A escala local, a la ciutat de Barcelona, i a falta encara de disposar de les dades del 2014, la situació no sembla que sigui gaire millor. El comerç cultural local és el que es veu més afectat per aquesta davallada del consum, causat en part per una política d’impostos molt dura en un sector considerat -per part del govern municipal-“fràgil”, econòmicament parlant.

Per això l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona), ha realitzat una forta inversió econòmica amb l’objectiu d’ajudar locals culturals privats de la ciutat. Són un total de 400.000 euros, que s’han repartit entre llibreries, galeries d’art, espais de creació i sales de música en viu, per tal que puguin fer reformes o tirar endavant millores en aspectes tècnics. La mesura s’inclou en el pla de suport al comerç cultural de proximitat del govern municipal, aprovat l’abril del 2013.

Ajudes a 37 equipaments

Ara fa uns mesos, l’ICUB va informar que oferia als comerços culturals de la ciutat una línia d’inversió per ajudar-los a realitzar diverses actuacions. Aquests equipaments van presentar les seves sol·licituds i, després d’una fase d’anàlisi cas per cas, l’ICUB va repartir els diners als 37 equipaments sobre els quals s’ha decidit invertir. En total hi ha 17 llibreries, 6 galeries d’art, 10 espais de creació i 4 sales de música en viu.

D’aquesta manera, els espais de creació i les sales de música en viu podran fer obres de millores de seguretat i/o accessibilitat, així com insonoritzar alguns espais; les galeries d’art podran invertir en noves tecnologies per millorar la difusió i la comunicació de les seves activitats, i les llibreries podran invertir en noves tecnologies (nous programes informàtics) per millorar l’organització del catàleg de llibres i la venda, o realitzar petites reformes dels seus locals per millorar-ne el funcionament.

“Per a nosaltres és molt important que aquests equipaments culturals tinguin els recursos suficients perquè puguin tirar endavant”, explica Llucià Homs, director de Promoció dels Sectors Culturals de l’ICUB. “La seva funció, de poder acostar la cultura a la societat, és essencial en la nostra ciutat”, assegura Homs, que defensa que el valor d’aquest tipus d’equipaments va més enllà del valor comercial.

De fet, un dels objectius de l’ICUB des que es va crear l’any 1996 és promocionar i ajudar un sector que es mou per un interès artístic que no sempre pot confluir amb l’interès econòmic. “La cultura és un dels valors més importants de la nostra ciutat, i com a tal l’hem de potenciar i consolidar”, dius Homs, que afegeix: “No es tracta només d’organitzar grans festivals culturals -que també-; es tracta d’ajudar els petits comerços, els que aporten la cultura com a valor dia a dia a Barcelona”.

Tot i l’esforç econòmic de l’Ajuntament, alguns locals s’han trobat que la seva situació econòmica és tan greu que, comptant que l’ajut econòmic els subvencionaria una part de les millores en l’equipament, no podrien fer-se càrrec de pagar la part que no s’inclogués en l’ajut. Aquest fet denota que alguns equipament culturals privats estan actualment sota mínims, i fins i tot hi ha el perill, en alguns casos, que puguin acabar desapareixent.

LA CULTURA, UN SECTOR ECONÒMIC POTENT

Tot i que per norma general -i donat el seu caràcter intangible- es fuig de quantificar el valor cultural amb dades econòmiques, el que està clar és que la cultura té un pes en l’economia de la ciutat molt important. Amb xifres de 2013, la Generalitat apunta que el sector cultural representa un 5,89% del PIB del país.

La dada és bastant significativa a la ciutat de Barcelona, tenint en compte que més de la meitat dels llocs de treball catalans es troben a la capital. En total, Barcelona compta amb més de 80.000 llocs de treball relacionats amb les indústries creatives, dada que representa un 11% del total d’ocupació de la ciutat.

stats