Societat 25/05/2015

La caseta de Les Tres Bessones, al jardí de la Biblioteca Nacional de Catalunya

El refugi de fusta de la il·lustradora Roser Capdevila va ser el seu lloc de treball durant vint anys

Ara
2 min

BarcelonaCada dia i durant vint anys, Roser Capdevila, la mare i l’ànima de Les Tres Bessones, sortia a la terrassa de casa seva i es refugiava en una caseta de fusta. Aquest petit habitacle es va convertir en el seu lloc de treball, on passava moltes hores dibuixant i deixant volar la imaginació.

“En aquest espai jo he sigut molt feliç, ha sigut la meva segona pell. Per a mi era el meu món, molt petit, però a mi m’agraden els espais petits, perquè crec que la il·lustració amb un espai petit en té prou”, explica la il·lustradora.

Segons narra Capdevila, estava rodejada de plantes i, per la finestra, es podia veure el mar. “A l’hivern ser aquí dins, amb l’estufeta, era com un privilegi, i per inspirar-me m’anava molt bé, sobretot si dibuixava contes, perquè em sentia jo dins un conte”, assegura.

En un moment donat, però, es va fer inevitable que la caseta desaparegués. Va ser en aquell moment que la Biblioteca Nacional de Catalunya (BNC) l’hi va oferir un espai.

L’adquisició més inusual

Instal·lada al jardí de la biblioteca, ara rep visites guiades. Per a la BNC és una adquisició inusual, però alhora cabdal per conèixer l’artista. Tal com explica Roser Pintó, directora de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, “dóna una dimensió absolutament completa de l’artista, perquè d’una banda veus la seva obra i de l’altra veus el seu món”.

De fet, la caseta de fusta és plena de dibuixos i records de l’artista. Conserva molts elements que la caracteritzen, com la passió pel reciclatge i les capses de cartró. “Les transformo, els dono una segona vida, una oportunitat”, explica mentre assenyala una “caixa de màgia per guardar secrets” o una capsa amb motius japonesos.

Però a més, la BNC guarda des de l’any 2011 més de 3.000 dibuixos originals de Roser Capdevila, des de les primeres il·lustracions dels anys setanta fins a les vinyetes més populars de Les Tres Bessones. El fons és consultable amb reserva prèvia.

stats