Societat 27/09/2014

Les escoles bressol municipals, un model d’èxit

Les famílies valoren aquests centres amb un 8,6 sobre 10

Arnau Romaní
2 min

Jugar, cantar, dibuixar, pintar, fer manualitats, fer psicomotricitat, aprendre a relacionar-se més enllà del cercle familiar, a respectar els altres… Aquestes i moltes coses més són les que fan els nens i nenes de quatre mesos a tres anys que van a les escoles bressol municipals de Barcelona.

Des del 15 de setembre les escoles bressol municipals s’omplen de dilluns a divendres de somriures i de rialles -i també d’algun plor, esclar- d’uns quants nens i nenes, els pares dels quals han de treballar (i és que, a més del caràcter plenament educatiu que tenen les escoles bressol municipals, compleixen una important funció social: ajudar a conciliar la vida personal, familiar i laboral). Quasi 8.000 infants acudeixen diàriament en alguna de les 95 escoles bressol municipals repartides pels diferents barris de la ciutat de Barcelona.

El nou curs ha engegat amb bon gust de boca, després d’haver-se divulgat els resultats de l’estudi que ha fet una empresa externa, a petició de l’Ajuntament de Barcelona, en què les famílies han valorat el funcionament de les escoles bressol municipals. La valoració global que en fan les famílies és d’un 8,6 (sobre 10).

El regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, explica que “a les famílies se’ls ha preguntat sobre uns 50 aspectes de tot tipus” i que “han valorat amb notes més altes, amb un 9,1, el fet que disposen de cuina pròpia i la neteja de les escoles bressol municipals”. El regidor Ardanuy indica que “aquesta enquesta és una eina molt útil per a tothom per saber on estem situats”, però que, sense cap dubte, continuaran “incorporant processos de millora en l’atenció als infants i a les famílies usuàries de les escoles bressol municipals”.

Durant aquest mandat municipal s’han obert 23 noves escoles bressol, més 5 de substitució, i s’han creat un total de 3.005 noves places. A principi de curs la demanda atesa en aquests últims anys s’ha estabilitzat al voltant del 60%.

Bonificacions

“Des del govern municipal estem al costat de les famílies; per això, a més de congelar els preus públics a les escoles bressol municipals per a aquest curs, en aquests últims anys hem incrementat en gairebé 2 milions d’euros les bonificacions a les famílies. Actualment, un 33% del total tenen algun tipus de bonificació”, afirma el regidor Ardanuy.

L’Ajuntament de Barcelona va impulsar el passat curs 2013-2014, per primera vegada, un protocol d’actuació conjunt entre l’Institut Municipals d’Educació i el de Serveis Socials de Barcelona per atendre durant tot el curs les famílies amb fills o filles matriculats a les escoles bressol municipal amb contingències socials o econòmiques sobrevingudes.

El protocol permet a les famílies amb aquest tipus de situacions accedir durant tot el curs a les bonificacions dels preus públics per al servei d’escolarització o alimentació. D’acord amb la situació de cada família, la bonificació pot ser del 90%, el 70%, el 50% o el 30% del preu públic total.

A Barcelona obriran quatre noves escoles bressol municipals: el curs 2015-2016 obrirà una nova escola bressol municipal a Gràcia (EBM Escorial, Travessera de Dalt, 92-98) i una altra a Horta-Guinardó (EBM Guinardó) i, durant l’any 2016, obriran les seves portes una nova escola bressol a l’illa Germanetes (Comte Borrell, 159) i al futur complex educatiu municipal Univers (c. Bailèn, 225-231 / c. Quevedo, 14-26).

stats