Ara Castells 22/05/2015

L’Smithsonian Institution posa els castells com a exemple integrador del patrimoni intangible

El potencial casteller va ser posat en relleu en una taula de treball organitzada per estudiar la preservació del patrimoni cultural en els conflictes armats

Efren Garcia
2 min
Celebració d'un castell a la diada de Sant Joan a Valls / EFREN GARCIA

BarcelonaPolítics i investigadors nord-americans destaquen l'exemple del fet casteller com a mostra conciliadora que pot ajudar a enfortir llaços socials en una taula de treball convocada pel Centre de Política Cultural de la Universitat de Chicago i la Smithsonian Institution en relació a la preservació del patrimoni cultural després dels últims atemptats perpetrats pel grup jihadista Estat Islàmic.

Durant la jornada de treball, que va tenir lloc el passat mes d'abril a Washington, es van posar de manifest les dificultats per identificar tots aquells patrimonis culturals que cal preservar i que van molt més enllà del catàleg museístic. En aquesta línia es van tractar temes com la necessitat de col·laboració entre l'exèrcit i la comunitat acadèmica o la persecució del saqueig cultural en cas de guerra.

Michael Mason, director del Centre Smithsonian d'Art Popular i Patrimoni Cultural va posar de manifest la importància de preservar el patrimoni intangible ja que aquest està esdevenint un objectiu que pot convertir-se en una enorme amenaça en els conflictes armats. Segons el subsecretari d'història, art i cultura del Smithsonian, Richard Kurin "el patrimoni cultural ha esdevingut molt polèmic en situacions de conflicte" però "també es pot utilitzar per ajudar a unir la gent". El fet casteller va aparèixer entre les conclusions que ha publicat la Universitat de Chicago al seu espai web com a exemple d'eina conciliadora capaç d'enfortir llaços socials des del patrimoni cultural immaterial de la humanitat

George PapaGiannis, especialista del programa de comunicació, oficial de la informació i de relacions externes de la UNESCO, va afegir a l'equació el paper social i comunicatiu en la preservació del patrimoni cultural. En resposta a la pregunta de “què podia fer un ciutadà per tenir algun impacte real en aquest problema?”, PapaGiannis va afirmar que s'ha de començar per “fer que la seva veu sigui escoltada” i va afegir que els ciutadans poden ajudar escrivint als diaris locals o afegint-se a campanyes com la que la UNESCO ha promogut a Twitter per mitjà de l'etiqueta #unite4heritage.

stats